7 anledningar till att sprätta och repa upp mer.

7 augusti, 2016 0 av mikael
Jag är en förespråkare av att göra. Att du måste öva för att lära dig något och låta det ta tid. Att lite skavanker här och där bara gör arbete mer gediget och äkta och vikten av att öva dig på att vara stolt över det du skapar. Det är och kommer förhoppningsvis alltid vara det viktigaste i mitt skapande. Eftersom jag ofta har ett förlåtande öga för saker som är lite snett och vint har jag lärt mig att ofta ta mig lite vatten över huvudet och ta mig an projekt som egentligen är lite för svåra mig och det tror jag har varit jättebra för min utveckling. Och anledningen till att jag orkar och vill ta mig an lite för svåra saker gång på gång är att jag just inte bryr mig så mycket om det blir lite fel.
 
Med detta sagt vill jag nu berätta nyaste grejen jag övar på. Nämligen att repa upp och göra om. Hur går det här ihop då? Jo det ska jag berätta för er. Jag tror fortfaranade på när du börjar med något nytt att det är jätteviktigt att du får fria händer att göra oändligt med fel och att upprepningar och sprättande kan vara förödande för lusten. Men sedan när du liksom tagit dig förbi steg ett så tror jag att upprepandet är en viktig del av processen. 
 
Untitled
 
Jag är ibland lite väl ivrig att sätta igång projekt och färdigställa dem att jag liksom ibland hellre får det färdigt snabbt än snyggt. En av mina starkaste sidor som person är verkligen att ro projekt i land, kryssa för saker på listor och helt enkelt få tummen ur. Eftersom jag behärskar det så känner jag att det är dags att börja öva på något jag är betydligt mycket sämre på, nämligen: Nogrannheten. Att låta saker ta sin tid, fundera, göra om och läsa instruktioner noga. Så nu är det hög tid för mig att öva på det. För att motivera mig själv har jag tänkt ut några punkter till varför det är så bra att repa upp och göra om. Här  kommer de:
 
1. Du ångrar aaaaldrig en upprepning. Hur många gånger har jag inte stört mig på en söm som är sne, ett varv maskor som blev fula eller ett broderi som blev osymetriskt. Ganska många gånger. Hur många gånger har jag ångrat att jag sprättade upp och gjorde om den där sömmen? Att jag repade upp varvet med fula maskor? Eller att jag räknade om och gjorde broderiet symmetriskt. Ingen gång. 
 Untitled
 
2. Det är utvecklande. Många gånger tycker jag det är slöseri med tid att repa eller sprätta upp något för det innebär att jag liksom går ”miste” om tid när jag måste repa upp nått som jag lagt massor tid på och då hamnar jag liksom efter. Men faktum är att det är ju utvecklande att få göra samma sak flera gånger, särskilt när du gör det flera gånger direkt efter varandra. Så sannolikheten att du utvecklas och blir bättre på det du hade lite svårt för är betydligt större när du repar upp och gör om några gånger på raken.
 Untitled
 
3. Det är ekonomiskt. Eftersom du arbetar längre på samma material så spar du både på pengar och miljö.
 
4. Det är bättre för miljön. Pga ↑ Plus att om det är ordentligt gjort håller det förmodligen längre och chansen att någon annan tar över det efter dig är också större. 
 
5. Kvalitet framför kvantitet. Du får öva på att tänka att det är processen och lärandet som är det viktiga och inte hur mycket eller hur snabbt du kan färdigställa saker.
 
6. Det är avslappnande. För du lär dig att det är inte hur snabbt du arbetar som är det viktiga utan att du arbetar. På det sättet behöver du aldrig känna dig stressad över att färdigställa ett projekt utan kan istället låta det ta den tid det tar. 
 
7. Du blir mer nöjd och stolt över ditt arbete. I slutändan vet du att du har lagt ner ett gediget arbete och att du faktiskt gjort det bästa just DU kan. 
 
Så där ja! Trevlig sprättning och upprepning <3