Starta höstens stickprojekt!

21 september, 2016 0 av mikael
För några dagar sedan fick jag frågan om jag inte kunde göra ett starter-inlägg för nybörjarstickning. Så klart jag kan fixa det! Många blir lite avskräckta när de ska börja ett stickprojekt för de vet inte vilket garn, vilka stickor och vilket mönster de ska välja. Så nu tänkte jag ge er lite handfasta tips på hur ni kan gå till väga.
 
IMG_8615
 
1. Välj ett mönster. Jag tycker att det är lättast att anpassa stickor och garn efter mönstret och alltså välja mönster först. Men vilket mönster ska du välja då? Mitt första tips är att sticka något som inte behöver någon passform eller egentlig storlek som till exempel en sjal. Mitt andra tips är att sticka något som du bara stickar en del av som till exempel en mössa eller en sjal (så riskerar du inte att sticka färdigt första delen men aldrig komma igång med den andra). Sen skulle jag leta efter ett mönster där du ska använda dig av stickor nummer fyra eller större för ju större stickor du stickar med desto snabbare går det. 
 
Vart hittar du dina mönster då? Det finns ju hur mycket mönster som helst men här kommer några tips på var du kan leta:
 
→ Fråga om hjälp i din garnbutik
→ En sida med lätta mössor och sjalar 
 
Untitled
 
2. Välj garn. Vilket garn du ska använda dig av är ju helt klart en smaksak. Men det måste ju funka ihop något så när med mönstret. Det allra bästa är ju om du, när du valt mönster kan fråga någon stickkunnig i din närhet om de kan hjälpa dig att hitta ett passande garn till eller fråga dem som jobbar i garnbutiken vilket garn de skulle rekommendera. Om du inte har möjlighet till det är mina tips att:
 
→ Kolla på banderollen till ditt garn vilken storlek på stickorna det är (brukar finnas en liten symbol) och kolla så det överensstämmer med mönstret du valt. Så om det till exempel står i mönstret att du ska sticka med stickor nummer 4,5 så ska det även stå på garnet att du ska använda stickor nummer 4,5. Typ så. 
 
→ Själv gillar jag bäst att sticka i naturgarner och undviker syntet. Det är absolut en smaksak men jag brukar alltid lägga bort garner som har polyester eller liknande i sig.
 
Untitled
 
3. Välj stickor. Slutligen, vilka stickor du ska ha beror på kombinationen av vilket mönster, garn och hur fast du stickar. Om du stickar väldigt fast kanske du måste gå upp ett stick-storlek för att plagget ska bli så stort som det är tänkt och om du stickar löst kanske du behöver gå ner en stick-storlek. Detta kan du kolla genom att sticka en provlapp och jämföra med ditt mönsters masktäthet. Men om du valt att sticka något som inte behöver vara i en precis storlek som till exempel en sjal så spelar det ju inte så stor roll om den blir lite större eller mindre utan då är det bara att köra igång på de stickor som mönstret skrivit ut. 
 
Untitled
 
Detta är mina tips för att komma igång med stickningen! Men jag har ju egentligen inte stickat så mycket så nu tänkte jag lämna över stafettpinnen till er, kan inte ni tipsa om era bästa nybörjarmönster här i kommentarsfältet? 
 
IMG_1671