Den stora mönsterguiden – Rita dina egna mönster!

19 februari, 2017 6 av mikael
En av de vanligaste frågorna som jag får här på bloggen är om sömnadsmönster. Hur hittar du bra mönster och hur ritar du dem själv? Jag har skrivit lite inlägg om det förut men nu kände jag att det var dags för en uppfräschning. Här kommer alltså ett mastodontinlägg om sömnadsmönster!
När jag syr använder jag mig nästan uteslutande av egengjorda mönster. Antingen ritar jag dem själv från grunden eller så utgår jag från ett grundmönster som jag gör om. Jag tänker att vi ska prata lite om båda metoderna.
 Untitled

Rita mönster själv:
Att rita mönster själv kan vara riktigt klurigt. Men det kan också vara väldigt enkelt! Ju mer du kan desto svårare kan du göra det för dig. Men nu ska vi utgå från att vi inte har så mycket vana. Om du gillar att räkna, göra raka linjer och läsa instruktioner så skulle jag rekommendera boken Konstruktioner och mönster. I den får du lära dig att steg för steg rita upp mönster helt från scratch.

Men om du är som mig och helst vill undvika de där siffrorna och raka linjerna kommer mina bästa tips här:

 Untitled
1. Bestäm vad du vill sy och hur du vill att det ska se ut. Leta bilder på internet, i böcker eller kolla i din garderob. Det är bra om du har en klar bild av hur du vill att plagget ska se ut redan från början. Rita en skiss eller samla bilder från internet.
2. Leta nu i din garderob eller på loppis efter plagg som liknar det du ska sy.  Kolla hur det är sytt, vad de har för mått och vart sömmarna går. Många gånger har jag ritat mönster med mina egna plagg som ”mall”.
3. Rita av plagget eller om du kan kassera det, klipp isär och använd delarna som mönster!
4. Sy upp en prov av ditt plagg och ändra vart eftersom!
Spara dina mönster och skriv upp saker som kan vara bra att komma ihåg till nästa gång du använder det. Så här har jag ritat upp mängder av mina kläder. En del mönster funkar och sitter som en smäck på en gång och andra har jag fått ändra lite i innan jag blivit helt nöjd.
Grundmönster: 
Att ha ett gäng grundmönster tycker jag är guld värt. Tyvärr kan enkla basmönster i just din egna storlek vara svårt att hitta och tyvärr har jag inte så mycket tips. Mina grundmönster har jag från när jag gick en kurs i mönsterkonstruktion på tillskärarakademin i Göteborg. Det var en väldigt användbar kurs där jag fick rita upp grundmönster efter mina egna mått på en massa olika plagg.Efter kursen har jag inte ritat så mycket egna mönster från grunden men de mönster som jag fick med mig därifrån har jag använt jättemycket och jag förstår hur ett mönster är upplagt.

Om du har några enkla bra mönster som du vet passar din kropp är det sedan enkelt att anpassa mönstret efter plagget du vill sy. Ju mer du syr desto mer lär du dig!

Här är några böcker som kan vara bra att utgå från eller få hjälp från:
Love at first stitch
Sy dina egna kläder
 30012017-IMG_3564
Men framför allt. Gör som du själv känner, hitta dina egna metoder, prova dig fram. Känn dig inte stressad. När du känner att du vill klippa sönder hela klänningen och slita av dig håret. Gör nånting annat en stund för att rensa huvudet. Sy och öva mycket så kommer du snart märka att det där som förut kändes jättesvårt och krångligt inte alls är så klurigt längre. Det kommer kanske inte vara perfekt från början men vet du vad? Det spelar absolut ingen roll! Huvudsaken är att du tillåter dig att lära dig och ha roligt! Lycka till!