Hur kort får en kjol vara?

8 mars, 2017 0 av mikael
Nu är mitt arbetsprov äntligen inskickat! Det är såå skönt och jag har lärt mig otroligt mycket de här veckorna som jag ägnat åt proverna. Ni har ju i princip inte fått ta del alls av vad jag sysslat med de här veckorna. Men nu tänkte jag att ni skulle få kika in och se vad som pågått i mitt huvud! Först ut är mitt arbete som började som en hemuppgift vi hade över jul där vi skulle utgå från ordet ”Gräns”, välja en samtidskontext och göra en research utifrån vinkeln en valde. Jag valde att utgå från hur kort en kjol egentligen får vara. Det resulterade i tre illustrationer och tre broderier.  

13022017-IMG_3701

Hur kort får en kjol vara då? Ja det beror ju så klart mycket på vem du frågar men det beror också mycket på vem du är, hur du ser ut (framför allt hur dina ben ser ut) vad du har för överdel till, hur gammal du är, vad du har för yrke osv osv osv

13022017-IMG_3699

Det har också varierat mycket genom tiderna. Redan på 1800-talet började kjolen att glida uppåt. En del kvinnor var vågade och hade så pass kort kjol att fotknölarna syntes! Ve och fasa! På 20-talet gjorde flappern entré (en typ av ”ungkarlstjej”. Ordet flapper syftar på en ung tjej men kan också betyda slampa. Vilket sammanträffande…) Den här gruppen med tjejer började anamma beteenden som innan varit reserverade för män och var nu ute och dansade på klubbar, rökte cigariller och hade oanständigt korta kjolar som gick precis nedanför knäna. Ve och fasa! 

13022017-IMG_3705

Den riktigt kortkorta kjolen (alltså det som vi idag anser vara en kortkort kjol) gjorde entré på 60-talet (om vi räknar bort egypternas oanständigt korta kjolar) och den kortkorta kjolen blev då en symbol för mod, frihet och feminism. 

23022017-Kort kjol 2

Men kjolens längd har också påverkats av den värdsliga ekonomin. Efter andra världskriget var det väldigt dyrt med tyg och det blev helt enkelt för dyrt för att vara anständig. Så geniet Christian Dior ändrade helt enkelt det västerländska modet och kjolen fick vara tjugofyra centimeter ovanför fotknölen. Puh! Anständigheten var räddad! Det tackar vi Christian för <3 

23022017-Kort kjol 1

Enligt flashback forum och andra källförlitliga sidor går den definitiva gränsen för hur kort en kjol får vara idag under rumpan. Dit men absolut inte längre anser ändå de flesta. 

23022017-Kort kjol 3

Jag tyckte att det var ett väldigt intressant och spännande arbete och har funderat lite kring om kjolens korthet har nått sin gräns vid rumpan eller om vi om, säg si sådär två hundra år kommer tycka att rumpan är som vilken kroppsdel som helst och kommer fnissa åt va pryda vi va på början av 00-talet som satte i halsen för att vi skymtade en rumpa. Det återstår att se för den som lever si så där två hundra år till då. Länge leve den kortkorta kjolen säger jag! 

Källor:

Minnesframgment ur mitt huvud sedan redovisningen i början av året. Ta faktan med en nypa salt helt enkelt!