5 steg för att bli av med din UFO-hög!

30 juli, 2017 0 av mikael
God söndagsmorgon alla fina läsare! Söndagar tycker jag är perfekta dagar för att ta tag i gamla eller nya projekt. Sitta hela dagen i soffan framför en serie och sticka, plocka fram alla dina tyger, pinteresta och starta ett nytt syprojekt eller engagera en hel facebook-grupp om hur fasen du ska lösa det där krångliga på ditt UFO-projekt. Att göra färdigt ett UFO är en av sybingons alla rutor så idag tänkte jag att vi skulle prata lite om vad ett UFO är och hur du bäst blir av med dem! 

UFO står för Unfinished object, alltså ett projekt som blivit liggandes och inte blir färdigt. De flesta av oss har många UFOn i garderoberna som ligger och tär på samvetet. Så nu tänkte jag att vi en gång för alla tar tag i våra UFOn (nåja i allafall kanke ett, eller så gör vi det i morgon, eller nästa sommar… Det är ju ändå söndag…) Här kommer alltså en femstegstrappa för att minska din UFO-hög! 

Untitled

1. Samla ihop alla ufon. 
Börja med att samla ihop alla dina UFOn så du har dem på en gemensam plats. på så vis får du en överblick om hur många UFOn du har men framför allt en påminnelse om vilka UFOn det är. 
 
2. Sortera upp dem i högar. Nu är det dags att börja sortera! Jag brukar sortera in dem i olika kategorier, till exempel, Är inte längre intresserad av att göra färdigt – Då hamnar de antingen i en hög där det ska repas/sprättas upp och sorteras tillbaks i materiallådorna eller skänkas bort. Det är dumt att ha UFOn liggandes som du inte ens är intresserad av längre! Sedan gör jag en hög för sådana projekt som egentligen är ganska enkla att få undanstökade till exempel fålla, sy i knappar eller sy i dragkedjan. Nästa hög är för de projekten som kräver lite mer, det kanske är halvfärdigt eller nånting klurigt som står i vägen för att det ska bli färdigt. Jag har en sista hög som jag har gamla vintageplagg som jag fått ta över som jag ska sy om men som jag inte riktigt vet hur eller vad jag ska sy om. De hamnar i en hög för sig. Du får helt enkelt dela in dem i högar som det passar dig!

IMG_0103

3. Förbreded arbetet. 
Nu är det dags att kavla upp ärmarna och ta tag i UFOna! Börja med den lätta högen och kolla vad varje projekt behöver för att bli klart. Alla projekt som behöver handsömnad placerar jag i en korg vid min soffa, så kan jag ta tag i dem när jag kollar på serie. Jag ser dessutom till att allt annat jag behöver också finns i den korgen som t ex sytråd i rätt nyans, knappnålar, knappar, synål eller vad det nu är som behövs. Det ska helt enkelt bara vara att sätta sig ner och plocka upp ett projekt och göra färdigt det utan att behöva tänka eller resa sig upp. Alla projekt som behöver en symaskinssöm lägger jag vid symaskinen, alla projekt som behöver pressas lägger jag vid strykbrädan. På så vis går det enkelt och snabbt att beta av tråkprojekten. Ska du fålla en kjol kan du lika gärna pressa alla sömmar när du ändå har strykbrädan och strykjärnet framme. När du tar tag i alla dina enkla projekt så minskar din UFO-hög avsevärt och den känns inte så gigantisk stor längre! 
 
4. Sätt upp mål. Att beta av UFOn är inte ett angenämt nöje, det finns allt som oftast en anledning till att de blivit liggandes. Sätt upp relevanta mål och klappa dig själv på axeln för ditt goda arbete. Kanske kan du bestämma att när du gjort klart 3 UFOn får du planera ett nytt projekt eller köpa det där fina tyget som du suktat efter så länge? Tänk inte att du ska beta av allt på en gång! Då blir de lätt övermäktigt och alldeles för tråkigt! 
 
11092016-IMG_1041

5. Gå igenom din UFO-hög med jämna mellanrum. 
Så istället för att tänka att du ska beta av allt på en gång så sätter du istället avbetningen av din UFO-hög på system, hitta nått som passar dig! Jag har en månad om året som jag bara ägnar mig åt mina UFOn, men för dig kanske det passar bättre att var tredje projekt du jobbar med ska vara ett UFO, eller att du ska göra klart ett UFO i månaden? Hitta det som passar bäst för dig och dina UFOn! Huvudsaken är att du inte blundar för UFO-högen! Sen jag började med min UFOmånad har jag blivit mycket bättre på att inte låta berget växa för stort, jag har lärt mig vad som oftast hamnar på berget och kan därför redan från början avstyra vissa projekt! 

Det här är mina bästa UFO-tips! Nu vill jag så klart få veta, vad är era bästa UFO-tips? Med det sagt önskar jag er en finfin söndag! Själv ska jag återgå till mitt UFO, en mormorsrutekudde och om ni liksom mig spenderar denna söndag med ett projket får ni så klart gärna visa vad under #sysöndag och#sybingo17

 
16092016-IMG_1201

Sybingon är ett initiativ som drivs av Sew it yourself – din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Vi hoppas att sybingon ska inspirera och att du vill skapa tillsammans med oss i sommar. Sybingon 2017 är ett samarbete med Tygverket!

Vad är sybingon? 
Vad är Sew it yourself?
Sew it yourself på Instagram