10 saker för att komma igång med sömnaden!

26 juli, 2018 0 av mikael
  I samarbete med JanomeTygverket, Go recreate!

Det är många som är sugna på att börja sy, men vet inte riktigt i vilken ände en ska börja. Vad behöver jag införskaffa och vad ska jag sy? I dagens inlägg listar jag 10 saker du behöver för att komma igång med sömnaden, en del saker kanske du redan har hemma, mycket kan du fynda och leta efter på loppis och det mesta hittar du hos två av sommarens samarbetspartners till rabatterat pris: 

Under hela sommaren  får du hos Janome.se 15% rabatt på alla saxar från KAI när du anger koden: SYBINGO18. Koden gäller vid ett tillfälle. Under hela sommaren får du hos Tygverket.se 10 % rabatt hos dem när du anger koden: sybingo18

 
15062018-IMG_0768

Så här har du en lista att ta med dig ut på loppisturen: 

1. Symaskin
2. Strykjärn

3. Strykbräda
4. Tyger
5. Tråd
6. Tygsax (kan va bra att även ha en papperssax) 
7. Trådsax/sprättare
8. Knappnålar
9. Måttband/linjal
10. Märkpenna
 
08072018-IMG_1301
Först ut behöver du en symaskin! Vilken symaskin du ska köpa beror lite på hur mycket du tänkt sy och vilken budget du har. Det finns många prisvärda symaskiner att köpa i andra hand. Då rekomenderar jag att du köper från ett känt märke så det finns reservdelar och kunskap om hur en servar den. Äldre maskiner är ofta rejäla och hållbara, väldigt tunga och kan krångla lite med trådspänningen. Du kan behöva serva den med jämna mellanrum. 
 
Ska du köpa en ny maskin rekomenderar jag verkligen att du köper den från ett symaskinsmärke! Billiga maskiner från lidl har en förmåga att mest framkalla hårslit. Här har jag skrivit en heeelt inlägg om att köpa symaskin!
 
Janomes billigaste maskin hittar du här. Under sommaren får jag låna och testa deras Decor Computer 6030 som är en riktig fröjd att sy på! Manualen som följer med har tydliga och lätta beskrivningar i både ord och bild. Sömmarna blir snygga och ser proffsiga ut och den har lyxiga finesser som automatisk trådklipp! Dessutom har du ju chans att under sybingon vinna en sprillans Easy jeans från Janome! 
 
Strykbrädor finns det mängder av på loppis och du klär enkelt om den. Här har jag gjort en guide på hur du gör när du klär om den! Strykjärnet skulle jag därmot köpa nytt med tanke på el och sånt! 
 
15062018-IMG_076915062018-IMG_0774

Tyg och tråd är sånt du däremot hittar mängder av på loppis! Leta efter material, färger och mönster du gillar. Tänk på att du även kan kolla bland gardiner, lakan och dukar efter vackra textiler. Så klart även bland plaggen! Hos Go_recreate hittar du massor av inspiration till att sy om plagg! Och hos tygverket hittar du otroligt fina kvalitétstyger om du är ute efter nått extra eller särskilt! 

15062018-IMG_0770

En tygsax kan va lite knepigare att hitta på loppis, du vill ju ha en sax som är riktigt skarp och lämpad för tygklippning. Saxar hittar du hos både Tygverket och Janome. Jag har denna från tygverket och tycker jättemycket om den. Josefine har en KAI-sax och säger att det är denna bästa tygsax hon testat och det är alltså de saxarna du har 15% på under sommaren. Den lilla trådsaxen har jag också köpt på tygverket, väldigt gullig och praktisk. Jag använder den även som sprättare. Papperssaxen har jag köpt på loppis! 

15062018-IMG_0773

Andra tillbehör som måttband, linjaler, knappnålar och märkpennor kan du hålla utkik efter på loppisar eller botanisera bland Tygverket och Janomes utbud. 

 
För den som redan införskaffat det viktigaste har jag här två inlägg med fler saker som kan vara bra att ha:
 
 
Sybingo 18 öppniingsbild

Vill du veta mer om årets sybingo? Klicka på bilden ovan!