Materialinfo till Nyponsockan

25 oktober, 2018 0 av mikael

Då har det blivit dags att prata om material till sockorna! Jag vet att många kan känna sig vilsna bland alla stickor och garn men jag lovar att svara på alla frågor så gott jag kan. När du väl valt garn till projekt ett par gånger kommer det att bli favorit-momentet!

Så materialet till sockorna kommer från Stickskolans samarbetspartner Garnkorgen! När du anger rabattkoden ”onion15” får du 15% på alla oniongarner!

Jag har använt ett lite tunnare garn i 70% ull och 30% nässelfiber som heter Onion Nettle sock yarn och som finns i många vackra färger hos Garnkorgen. Jag har använt onions garner förut och gillar dem för att de är så mjuka och glansiga! Nedanför kan du läsa mer om garnet och stickorna och vad som kan va bra att tänka på! Här kan du läsa mer om hur stickskolan går till!


14102018-IMG_3216

Materialinfo till Nyponsockan:

Storlekar:

34-36 (37-39) 40-42

Stickfasthet:  

28 m, 38 varv i slätstickning

14102018-IMG_3232

Garn:

Onion nettle sockyarn

Färg A: Blekgrön 1011 eller Rosa 1013 (jag tycker att Blekgrön 1011 snarare är gråblå än blekgrön)

Färg B: Laxrosa 1004 eller Grön 1006

Garnåtgång:

34-36: Färg A – 35 g, Färg B – 40 g

37-39: Färg A – 40 g, Färg B – 46 g

40-41: Färg A – 45 g, Färg B – 52 g

Stickor:

Rundsticka 2.5, 60 cm eller 80 cm

Stoppnål 

14102018-IMG_3225
 

 Om stickfastheten och storlekarna:

Stickfastheten berättar hur många maskor du stickar per centimeter. Stickfastheten är bra att veta för att se att den stämmer med mönstret. Så att till exempel inte din socka blir mycket större än min för att dina maskor är större än mina. För att kolla detta stickar du en provlapp. Hur stor du ska göra provlappen ser du under rubriken Stickfasthet. Där står det i det här mönstret: 28 m, 38 varv. Det betyder att du ska lägga upp 28 maskor på de stickor som är angivna i mönstret (i det här faller nr 2.5) och sedan sticka 38 varv i slätstickning (vartannat varv räta maskor, vartannat varv aviga maskor). Om din stickfasthet stämmer med mönstret ska lappen bli 10*10 cm. Om din lapp blir lite mindre än 10*10 cm betyder det att du stickar fastare än i mönstret. Då kan du till exempel testa en sticka med ett högre nummer. Till exempel nr 3 eller 3.5. Eller kan du helt enkelt testa att sticka en större storlek. Blir din provlapp större än 10*10 cm betyder det att du stickar lösare än i mönstret. Då kan du till exempel testa en mindre storlek på stickorna. Till exempel nr 2. Eller kan du testa att sticka en storlek mindre.


I det här mönstret finns det tre storlekar att välja mellan. 34-36, 37-39 och 40-41. Välj den storlek du normalt brukar ha på strumpor och skor.

Om garnet:

Jag har stickat sockorna i Onion Nettle sockyarn. Garnet är ganska tunt, väldigt mjukt och lite glansigt. Du kan så klart använda ett annat garn om du hellre vill det men då är det viktigt att du använder ett sockgarn. Alltså ett garn som inte är i 100 % ull. Om garnet enbart består av ull kommer sockorna slitas ut vääldigt fort, vilket ju är supertråkigt när en lagt ner så många timmar på att sticka dem. Så välj ett garn som innehåller minst 25 % polyamid eller som i det här fallet, nässelfibrer. På så vis förlänger du sockans livslängd avsevärt! Jag har stickat mina sockor i två färger, en bottenfärg (Färg B) och en kontrastfärg (Färg A) du kan så klart sticka sockorna i bara en färg om du vill det!

Om stickorna:

Jag har stickat mina sockor på en rundsticka. Sockan är en Tå-upp-socka vilket innebär att du stickar den från tån och upp till skaftet. Till denna typ av uppläggning behöver du en rundsticka. Om du sedan hellre vill sticka sockan på strumpstickor så går det bra, då för du bara över maskorna till strumpstickor några varv efter uppläggningen.. 

En rundsticka ser ut så här och är helt enkelt två stickor som sitter ihop på en kabel. Till sockorna behöver du  en kabel som är ca 60-80 cm lång. Numret på stickorna säger hur tjock stickan är och ju lägre nummer desto tunnare stickor. Vilken tjocklek du har på dina stickor beror på hur löst eller hårt du stickar, alltså din stickfasthet. Jag har stickat mina sockor med stickor nummer 2.5.

 Stickor finns i många olika material och utformningar och vilken du använder är egentligen en smaksak och du får testa dig fram vad just du gillar! Jag ville ha ett par sockor som är ganska tight stickade, då passar en sticka i bambu bra, som ger lite friktion men om du stickat väldigt hårt kan det till exempel vara bra med en sticka i metall som gör att maskorna får lite mera ”glid”. Jag använde denna rundstickan till sockan.

Stoppnål:

Stoppnålen använder jag i slutet för att fästa alla trådar. Då är det bra att ha en nål med stort nålsöga och trubbig spets.

 

 

14102018-IMG_3189


Om du har frågor om materialet eller något annat är det bara att fråga på. Du kan skriva i sypeppens facebook-grupp, i en kommentar här, maila mig på Fredrikapavinden@gmail.com eller skriva till mig på min facebooksida.

Så nu får du gå in och botanisera bland Garnkorgens alla fina garner och stickor! Tagga gärna dina sockor och garnval med #Nyponsockan så kan vi följa och inspireras av varandra!

 

I samarbete med 2