Textil – Kropp – Rum. HDK Göteborg

Textil – Kropp – Rum. HDK Göteborg

7 juli, 2019 6 av Fredrika

Ett av era önskemål när ni fick önska inlägg var att få veta mer om min utbildning. Vad jag gör, vad den handlar om och hur jag ser på framtiden! Så klart ska ni få veta mer om vad jag gör om dagarna på min utbildning! Jag kommer dela upp det i tre inlägg: 1. Utbildningen i stort. 2. Vad jag jobbar med och är intresserad av. 3. Hur jag ser på framtiden i relation till min utbildning.

Jag kommer att skriva utifrån mig själv, vad jag tycker och hur jag uppfattar utbildningen. Om du funderar på att söka (gör det!) så hittar du mer information om Stenebyskolan här (som jag gick en förberedande utbildning på innan jag började på högskolan) och om Textil, kropp, rum här. Skolan har dessutom öppet hus en gång om året här i Dals långed, en gång på HDK i Göteborg och så har vi öppna verkstäder en helg i maj. Så kom och hälsa på och se dig omkring! 

Jag går alltså Textil, Kropp, Rum som är en kandidat inom textilt konsthantverk. Skolan ligger i Dals långed på samma område som Stenebyskolan men tillhör HDK i Göteborg.

Många undrar vad själva namnet Textil -Kropp – Rum betyder och jag antar att det går att tolka lite olika beroende på vem du frågar. För mig innebär det att utbildningen har ett textilt fokus där vi får lära oss grunderna inom textilt hantverk. Vi har fokus på att objekten vi skapar står i relation till kropp och rum. Rummet behöver inte vara ett rum i ett hus utan kan innebära ett rum i vidare bemärkelse, alltså typ universum eller ett rum en skapar mellan fyra stenar till exempel. En kropp kan vara en mänsklig kropp eller en himlakropp. Det viktiga är att vi i vårt arbete på nått sätt förhåller oss till det som finns runt omkring.

Jag upplever utbildningen väldigt bred och fri. Vilket speglas just i att namnet på utbildningen går att tolka lite som en själv vill. Jag behöver inte bestämma mig för att jag är nått särskilt eller jobba med en sak. Det gör också att det finns ett väldigt roligt och inspirerande utbyte eftersom alla som går på utbildningen jobbar med så olika saker. 

Klasserna på skolan är ganska små, i min klass är vi sju personer till exempel. På den textila avdelningen har vi ett kandidatprogram (tre årskurser) masterprogram (två årskurser) utbytesstudenter och fristående elever som läser vissa kurser, så även om klasserna är små är vi många som umgås med varandra mellan klasserna.

Skolan har även en metall-inriktning och trä-inriktning. Utbildningen består av tre delar.
1. Ämneskurser (alltså textil för mig, trä för möbeldesign och metall för Metallgestaltning)
2. Teori
3. VGK (som står för Visuell gestaltning och kommunikation).

I textilkurserna ingår till exempel grundkurser inom väv, maskinstickning, tryck och färgning men också kurser där vi jobbar självständigt utifrån ett tema som i Kropp och Volym, Kostym för Scen, Textil konstruktion mot kropp mm.

Teori och VGK har vi ihop med de andra inriktningarna. På VGKn har vi till exempel Kroki, färglära, ljusstudier och vi får lära oss adobe-programmen. I teorin läser vi designhistoria, får skrivuppgifter och diskuterar.

Alla kurser läser vi i block, så du läser en sak i taget. Ibland har vi ett block som sträcker sig över 8 veckor och ibland bara 1 vecka. Efter varje block redovisar vi för de andra. I tvåan har vi i vissa block haft utomstående opponenter som deltagit vid redovisningarna och gett feedback. På ett år har vi kanske 10 -12 redovisningar, så du blir van att prata om vad du gör och varför inför andra människor.

På mitt program ska du också skriva delkursrapporter efter varje ämneskurs. I den berättar du vad du gjort och varför, du reflekterar över vad som gått bra och vad du stött på för hinder, vad du lärt dig och hur du vill gå vidare med projektet. Varje termin avslutas med terminsredovisningar. Inför den ska du samla alla terminens projekt i en portfolio, skriva terminsrapport och sedan redovisar du för alla elever och lärare på programmet. Du får dessutom opponering från två andra elever på programmet och du opponerar på två personer.

Du har mycket utrymme för att jobba med det du är nyfiken på, du får skriva och prata mycket om det du är intresserad av och du får hela tiden feedback och andras blick på det du gör.

Jag trivs jättebra på utbildningen och är jätteglad över att få gå här! Om du har frågor eller funderar på att söka får du så klart kontakta mig! <3 Nu vilI jag gärna veta, har du läst nån utbildning eller studerar just nu? Vad handlar utbildningen om och vad tycker du om den?  
I nästa avsnitt tänkte jag berätta om vad jag är intresserad av och jobbar med om dagarna!