Sypeppens insamling: September 2019

Sypeppens insamling: September 2019

1 september, 2019 20 av Fredrika

ÄNTLIGEN! Sypeppen är tillbaks efter lite sommarsemester och SÅ redo att ta emot alla era bidrag! Jag och Josefine tyckte att det var dags för sypeppen att få en liten uppfräschning så här i skolstartstider. Under hösten kommer vi i insamlingsinlägget lyfta en av er sypeppare och och passa på att ställa lite frågor om skapande! Vi tycker det är så roligt att få ta del av och inspireras av det ni gör, så vi ser det som en chans att få inspireras lite extra!

Jag och Josefine tänker också att vi ska ha lite mer teman på sypeppen, så passa på att önska vetja! För att riktigt fira in hösten och hitta den rätta känslan blir månadens tema:

TEMA: HÖSTPEPP!

Kanske är du sugen på att inspireras av och skapa något i höstens färger, sticka något med klassiska höstmotiv, sy en typisk ”skol-starts-outfit”, skapa något som är perfekt att bära på svampplockningen eller något till hemmet som sätter den rätta höstkänslan! Vi vill gärna se vad du skapar under månaden, så tagga gärna dina bilder med #sypeppen och #höstpeppmedsypeppen. Så koka en kopp te, ladda symaskinerna och vässa stickorna! Nu kör vi höstpepp!

MÖT MÅNADENS SYPEPPARE: ALICIA SIVERT

Först ut att vara månadens sypeppare är Alicia Sivert. Alicias blogg var en av de första bloggarna jag började läsa och är även en av få bloggar som jag fortfarande läser. Jag har alltid inspirerats av Alicias bjussighet, kreativa alster, finurliga formuleringar och varma framtoning. Alicia har varit med i sypeppen länge och förutom att bidra med egna skapade alster har hon också tipsat, lyft fram och talat varmt om sypeppen. Men framför allt har hon, när vi bett om feed-back och tips om hur sypeppen kan utvecklas, alltid delat med sig av sina idéer om hur sypeppen kan utvecklas till det bättre. Mycket av Sypeppens upplägg idag har Alicia varit med och påverkat och vem passar då inte bättre att bli månadens första sypeppare, än Alicia Sivertsson! (Bilderna nedan kommer från Alicias blogg, om du klickar på bilderna kommer du till bildernas ursprungliga inlägg.

Hej Alicia! Vad kul att du vill vara den allra första ut att vara månadens sypeppare! Det känns helt rätt med tanke på hur många år du varit med , hur många bidrag du skickat in och hur du delat med dig av råd och feedback till sypeppens utveckling. Jag är lite nyfiken, har du något första sypeppsminne? Minns du något av dina första bidrag eller hur det kändes att delta i sypeppen första gången?

Hej Fredrika och tack så väldigt mycket! Vad roligt, och vilken ära, att få vara med i det här sammanhanget och som första Sypeppare att berätta om sin sömnadsresa! Jag ska erkänna att jag var tvungen att rota lite i mitt eget bloggarkiv för att lista ut när jag först deltog i Sypeppen, och det visade sig vara alldeles från första början – redan 2013, när konceptet var lite annorlunda! Jag visade upp en kjol jag sytt av ett blommigt loppistyg . Men ska jag göra som du frågar och fundera på mitt första riktiga minne av Sypeppen, utan att fuska genom att titta efter, så är det inte mina egna bidrag jag tänker på. Istället minns jag sammanställningarna där vi fick se vad alla andra skapat, gemenskapen i att visas tillsammans och inspirationen jag fick från alla andra. Det är Sypeppen för mig!

Vilken typ av bidrag brukar du oftast skicka in till sypeppen?

Jag syr främst klänningar och byxor just nu. Jag har hittat två favoritmönster som jag varierar på alla sätt jag kommer på. Längd, ärmar, fickor och framför allt mönster på tyget. Jag syr i princip alltid i mönstrade bomullstyger jag fyndat second hand. Men jag broderar också, oftast på linne men ibland på en skjorta!

Du är ju en skapande person ända ut i fingertopparna, vad inspirerar dig mest till att skapa?

Åh, det är som att allt inspirerar mig till att skapa! Mötet med kreativa personer, både barnen jag undervisar till vardags, vänner och kollegor, idoler jag följer på nätet eller läser om. Jag inspireras av att vara ledig och ha mycket tid, men använder också skapandet för att slappna av i stressiga stunder. Jag inspireras av en promenad i naturen eller en fin gammal karta, en kräftmåne, en textrad ur en låt eller en övervuxen staty i en trädgård. Sen jag gjorde kreativiteten till en del i mitt dagliga arbete får jag idéer överallt. Dygnet blir aldrig långt nog! Men när det kommer till textilt skapande är det i huvudsak gemenskap som sätter igång mig. Syjuntor, poddar om sömnad, utmaningar som Sypeppen. När jag vistas i sällskap av kreativa människor blir idéerna snabbare till handling!

Kan du inte dela med dig av ett extra kärt och fint skaparminne du har?

Den här sommaren har min mesta kreativitet gått åt till att renovera lägenheten vi just flyttat till. Jag har inte sytt en bråkdel så mycket som förra sommaren, då jag kryssade alla rutor i Sybingot och knappt tänkte på annat än tråd. Men ett fint minne jag bär med mig är från när jag plockade lavendel i min mammas trädgård i juli. Jag torkar och använder den för att fylla små lavendelpåsar jag syr och broderar. Jag stod med två 5-liters matlådor fulla av lavendel och kände mig så rik. Så medveten om att jag skulle få känna dessa sommardofter genom hela vintern medan jag syr påsarna. Det är en solig dag jag kommer bära med mig under mörka skaparkvällar!

Om du fick välja vem du ville, genom tiderna, att träffa och ta en fika och prata skapande med, vem skulle du vilja träffa och varför?

Jag skulle vilja träffa Tove Jansson! Nu höll hon inte på med just textil, men allt möjligt annat. Hennes texter, illustrationer, målningar och livsval har inspirerat mig så länge jag kan minnas och jag har broderat både citat och bilder av henne. Förutom böckerna om mumintrollen skrev hon många noveller och romaner om livet i stort och smått, och hon var i grunden konstnär. Om somrarna bodde hon längst ut i den finska skärgården på Klovharun, en pytteliten ö utan träd, i en stuga med ett enda rum. Bara hon, Tuulikki Pietilä och deras katt på en bergsknalle i havet. Jag skulle vilja prata med henne om bränningar och vrakgods, oljefärg och akvarell, små troll och stora bekymmer. Eller egentligen vill jag nog mest lyssna.

Slutligen är jag nyfiken på, vad är du sugen på att skapa nästa gång till sypeppen?

Nu när hösten snart är kommen blir jag sugen på att sticka. Kanske deltar jag med ett par tumvantar nästa gång? Jag har också köpt en lampskärm på loppis som ska kläs om, och har klippt till delarna i ett nytt klänningsmönster. Nu måste jag nog sätta igång genast!

TACK Alicia för att du tog dig tiden att svara på mina frågor och dela med dig av en bit av din skapande värld. Jag blev riktigt nostalgisk av att läsa ditt första sypepps-bidrag och är glad att du, trots att jag skrev att du såg ut som en häxa(?!) i kommentarsfältet har velat fortsätta vara med och bidra till sypeppen (tur att du tog det på rätt sätt…). Jag ser fram emot att fortsätta inspireras av dig, din blogg och ditt skapande!

Så nu kör vi! Det ska bli så fint att ta del av era sypeppsbidrag!

Så här går det till:

1.  Sy , brodera, sticka, virka eller skapa något i en annan textil hantverksteknik. Fotografera det du skapat!

2. Blogga, instagramma eller dela ditt alster i facebookgruppen. (Använd hashtagen #sypeppen och #sewityourself.) Det går även bra att maila ditt bidrag till: info.sewityourself@gmail.com. Länka till sypeppen i ditt inlägg. När du skickar in ditt bidrag godkänner du att vi återpublicerar din bild i våra bloggar och övriga kanaler – självklart med hänvisning till ditt eget inlägg.

3. Kommentera med en länk (gäller både bidrag från blogg, facebook och instagram) till ditt sypeppsbidrag i insamlingsinlägget för aktuell månad. Den 1:a – 25:e varje månad kan du skicka in ditt bidrag till sypeppen. För mer info om hur du skickar in ditt bidrag hittar du i  detta inlägget