Sypeppens insamling: November 2019

Sypeppens insamling: November 2019

1 november, 2019 11 av Fredrika

Årets kanske tråkigaste månad är här! Men misströsta icke! Så klart tar vi chansen att inspirera varandra lite extra i månadens tema? Eller vad säger ni?

Tema: Mönstermix!

Månadens tema är nämligen mönstermix och det är väl ett himla bra sätt att muntra upp denna tråkiga höst-månad med? Mönster kan tolkas som en mönstrad yta men så klart också som mönsterbeskrivningar!

Sy ett tjusig mönstrat set, lär dig att mönstersticka, kombinera två virkmönster eller gör ditt alldeles egna mönster. Månadens tema är fritt för tolkning! Jobba med det så bokstavligt eller fritt du vill! Vi ser så mycket fram emot just DITT bidrag! Glöm inte att tagga dina bilder med #sypeppen och #mönstermixmedsypeppen

Möt månadens sypeppare: Syvapen!

Den här månaden fick jag äran att göra en liten intervju med bästa Syvapen-gänget, alltså grundarna till sypodden Syvapen! Jag passade på att mjölka dem på en massa skaparrelaterade frågor!

Hej brudar! Så kul att ni vill vara månadens sypeppare! Ni har ju en podd tillsammans som heter Syvapen men kan ni inte först berätta lite kort om er? 

Vi är tre tjejer i 30-års åldern som befinner oss på olika platser i livet och har ganska olika smak. Vi är mer eller mindre självlärda när det gäller sömnad och vi tycker att det viktigaste är att man vågar sy snarare än att varje söm blir perfekt. En sak vi har gemensamt är att vi tycker att sömnad är till för alla, det krävs ingen avancerad utbildning för att skapa sin drömgarderob.

Vad fint att höra! Precis så ska ju skapande vara <3 Men hur kommer det sig att ni startade en sy-podd?

Det var Ingrids idé från början, men det kändes som ett kul experiment. Vi startade podden för att vi gillar att sy och vill sprida inspiration och pepp om sömnad. Vi tänkte också att vi ändå pratar om sömnad hela tiden så det var lika bra att spela in det ?

Har ni något favorit-avsnitt? 

My – Avsnitt 6 om Great British Sewing Bee,
Weidan – Avsnitt 11 när vi intervjuade våra sambos,
Ingrid – Avsnitt 12 om sömnadsprylar. 

Ni är ju, som jag förstått av instagram, ganska ofta på sylan. Det verkar så otroligt mysigt! Vad är det bästa med att vara på sylan?

Att få en hel dag eller en hel helg att ägna sig åt det roligaste som finns, och att man får umgås med folk som också tycker att sömnad är det roligaste som finns!

Låter undebart! Den här månaden har Sypeppen tema mönstermix Vilka är era favoritmönster att sy efter just nu? 

Ingrid – Zadie jumpsuit, den är enkel, inga svåra/avancerade moment, går fort att sy och går att variera mycket. Ingrid älskar också wrapmodellen!
My – Mys egna variant på Guise Pants, kul att sy byxor, bra grundmönster som man kan variera mycket.
Weidan – Nikko Top, gick snabbt att sy, väldigt mycket min stil.

Kul med lite nya mönstertips! Om ni var tvungna att välja ett mönster på tyg, vad skulle  ni välja då? 

My gillar geometriska former i olika varianter.
Ingrid – Waxprints, färgglada, mönstermixade, eller lite röriga tyger.
Weidan föredrar leopard eller tropiska mönster på tyger! Det ska va lite tacky! ?

Nu är ju hösten och mörkret här och ibland kan det va lite svårt att hitta energi och lust till att sy. Har ni några tips på hur en kan hålla igång lusten även under den mörka delen av året? 

Att inte lägga så mycket press på sig själv, det är helt okej att ha en dipp. Träffa andra människor som gillar att sy och sy tillsammans! Kommer ju en hel del lediga dagar framöver, så passa på att planera in en sydate med en eller flera kompisar! Gör det mysigt med tända ljus, en kopp te och klipp ut mönster eller bara något litet moment.

Jättefina tips! Slutligen är jag så klart nyfiken på att höra, vad är ni sugna på att skapa till månadens sypepp? 

My har en quiltad kappa av olika restbitar hon har planerat att sy, det är inte säkert att hon kommer hinna med den den här månaden, men är peppad på att fortsätta samla tyger.

Weidan har planerat att sy en manchesterkjol, det kommer förmodligen bli en mix mellan olika kjolmönster (Utu skirt från Breaking the patternboken och Daphne skirt från Tilly and the buttons).

Ingrid har planerat en klänning där hon ska kombinera olika mönster, överdelen har hon tänkt att ta från Vouge v9075 och kjolen från en klänning hon redan.

Stort tack för att jag fick bomba er med frågor! <3  Följ Syvapen på Facebook och instagram!

Så här går det till:

1.  Sy , brodera, sticka, virka eller skapa något i en annan textil hantverksteknik. Fotografera det du skapat!

2. Blogga, instagramma eller dela ditt alster i facebookgruppen. (Använd hashtagen #sypeppen och #sewityourself.) Det går även bra att maila ditt bidrag till: info.sewityourself@gmail.com. Länka till sypeppen i ditt inlägg. När du skickar in ditt bidrag godkänner du att vi återpublicerar din bild i våra bloggar och övriga kanaler – självklart med hänvisning till ditt eget inlägg.

3. Kommentera med en länk (gäller både bidrag från blogg, facebook och instagram) till ditt sypeppsbidrag i insamlingsinlägget för aktuell månad. Den 1:a – 25:e varje månad kan du skicka in ditt bidrag till sypeppen. För mer info om hur du skickar in ditt bidrag hittar du i  detta inlägget