Sy dina egna tofflor!

Sy dina egna tofflor!

1 december, 2019 1 av Fredrika

I samarbete med Husqvarna Viking

Glad första advent alla fina läsare! Idag är det dags att öppna första luckan och det ska bli så himla fint att få se vad just DU skapar för julklappar i år! Tagga gärna dina bilder med #julmedsypeppen så vi får se allt fint du skapar! Idag visar jag hur du syr ett par tjusiga tofflor med en knut!

Hur du syr ett par tofflor med knut:

Tofflorna med knut är ett enkelt sömnadsprojekt som du snabbt syr ihop av en liten stuvbit. Du utgår från ett par skosulor som du själv ritar mönstret ifrån och självklart visar jag hur du går tillväga! Tofflorna går fort att sy, de kan vara lite pilliga, men bara du håller tungan rätt i mun lovar jag att det kommer gå galant!

Svårighetsgrad: ▲▲▲

Att tänka på:

Tofflorna går bra att sy både i stickat och vävt tyg. I ett vävt tyg är det lite pilligare att få i sulorna, men bara du sytt efter dina markeringar ska det gå. Om du syr tofflorna i ett stickat tyg kan du sy liiite innanför sömsmånen för att försäkra dig om att sulan inte ska glida omkring.

Sulorna kan du köpa på en skoaffär, välsorterad matbutik eller liknande. Köp sulorna i den storlek du vill ha och gärna en lite tjockare variant, då kommer den inte ”floppa” under hälen.

Tyget under toffeln ska inte vara halt, jag sydde mina i ett fejkmocka-tyg. Det är enkelt att sy i och ger lite friktion som gör att tofflorna inte blir halkiga

OBSOBSOBS:

Mönstret jag gjort är för en 35-36:a Om du gör en toffel som är mycket större kan du behöva göra knuten (mönsterdel 3) lite bredare och längre och därmed flytta markering 5 och 6 i mönstret.

Du behöver:

1 par skosulor i rätt storlek
1 övertyg (vävt eller stickat)
1 undertyg (ska inte vara halkigt)
Papper
Penna
Papperssax
Tygsax
Tråd
Knappnålar
Synål
Symaskin

Gör så här:

RITA MÖNSTRET. (Sömsmån är inräknat i alla delar)

Mönsterdel 1 – Underdel:
Börja med att rita av den ena av sulorna på ett papper och klipp ut. Gör markeringar:
Markering 1: Mitt uppe på tån
Markering 2: Mitt under hälen
Markering 3 och 4: Där sulan går in (båda sidor)
Markering 5 och 6: Mät 8 cm från där sulan går in, upp mot tån, gör en markering (båda sidor)

Mönsterdel 2 – Överdel:

Kalkera sedan av din första mönsterbit men gör denna bit två cm större hela vägen runt. Gör markeringar på samma ställen som på mönsterdel 1

Mönsterdel 3 – Knut:

Klipp ut en mönsterdel som är 10*20 cm (denna läggs på tyget ”MOT VIKT KANT” och blir alltså 10*40 cm

KLIPP UT TYGERNA. Klipp ut två underdelar (mönsterdel 1) i det ohalkiga tyget. Klipp ut två överdelar (mönsterdel 2) och fyra knutdelar (Mönsterdel 3) i det andra tyget. För över markeringarna till tygdelarna genom att klippa små jag eller rita små markeringar. Sömsmån är inräknat i alla mönsterdelar.

TRÅCKLA ÖVERDELARNA. Tråckla båda dina överdelar hela vägen runt.

SY KNUTARNA. Lägg knutbitarna räta mot räta och sy ihop längs långsidorna.

NÅLA IHOP ALLT. Nu är det dags att nåla ihop allt. Sätt nålar för alla dina markeringar och dra ihop tråckeltråden så att under och överdelen blir lika stora och markeringarna möts. ”Rulla ihop” knutbitarna och lägg in i toffeln mellan markeringar 5 och 6.

SY IHOP. Sy ihop toffeln hela vägen runt med raksöm men lämna ett hål vid hälen, tillräckligt stort för att du ska kunna vränga toffeln. Var lite extra noggrann där knutbitarna ligger så att du får med alla lager.

VRÄNG. Vräng toffelbitarna och stuva in sulorna. Det kan va lite pilligt, men det går!

SY FÖR HAND. Sy ihop hålen vid hälarna för hand. Knyt ihop knuten som en rosett, kolla på din fot så att det blir lagom hårt, och sy in ändarna på undersidan för hand!

Klart för att svassa runt hemma!