Sypeppen November: Färgsprakande

Sypeppen November: Färgsprakande

1 november, 2020 25 av Fredrika
Färgsprakande

Redan november?! Hur hände det? Ingen aning, men årets gråaste månad är här och den tar vi oss igenom tillsammans med månadens tema:

FÄRGSPRAKANDE

Är det någon månad vi behöver liva upp med lite färg så är det november. Så dra fram tyglådorna, skisspennorna och garnstashen för nu vill vi att du skapar ett riktigt färggrant alster! Kanske syr du en sommarklänning, som påminner om att snart är våren här och under tiden stylar du den med en tjockkofta och rediga strumpbyxor. Eller kokar du en stor kanna te och stationerar dig i soffan med en riktigt lång serie och en riktigt färgglad stickning. Eller varför inte testa på att sticka yllebroderi eller trycka potatistryck. Möjligheterna är oändliga och vi vill se hur just DU tolkar temat!

Färgsprakande

MÖT MÅNADENS SYPEPPEARE: ERIKA!

Varje månad gör vi en liten intervju med någon av våra sypeppare och den här månaden fick jag äran att intervjua Erika!

Färgsprakande

Hej Erika! Så roligt att du ville vara månadens sypeppare! Kan du inte berätta lite om dig?

Hej! Vilken ära att få vara månadens sypeppare, tack så mycket för det! Jag bor i Göteborg men är född och uppvuxen i Ludvika. Jag har alltid gillat att skapa och pyssla på olika sätt, kreativa uttrycksformer har alltid varit en stor del av mitt liv men egentligen främst genom musik då jag har spelat fiol i hela mitt liv. För mig går folkmusik och stickning lite hand i hand då båda handlar om att inspireras av något, ofta gammalt, som någon annan skapat men göra något nytt av det och sätta sin egen prägel. Att spela gamla spelmanslåtar med egna fraseringar och utsmyckningar påminner om att välja färgkombinationer och varianter till ett stickmönster någon annan skapat. 

Min farmor lärde mig sticka när jag var liten och då tyckte jag att det var roligt men svårt så jag gav nog upp ganska snabbt.

Sedan började jag sticka igen med min kompis Josefin (@knittefin) 2017 och jag har haft något igång att sticka på hela tiden sedan dess.

Färgsprakande

Åh så spännande att läsa om din relation till stickning och musik i relation till varandra. Så intressant! Du stickar ju helt fantastiska alster och till sybingon i somras så sydde du lite också. Vad är din relation till sömnad?

Tack så mycket! Jag önskar att jag var bättre på att sy men jag tycker det är svårt med symaskiner och jag har ingen fungerande symaskin hemma. Tekniska saker krånglar alltid för mig och då tröttnar jag. Men jag och min kompis Katarina hittade en jättebra grej och det var att man kan använda symaskiner gratis på Frilagret här i Göteborg och där finns också personer att få hjälp av! 

Det är ju verkligen en superbra grej! Men vad inspireras du av i dina projekt?

Jag inspireras mycket av karaktärer i gamla barnböcker och filmer, framförallt Astrid Lindgren. Ofta har Astrid Lingrens karaktärer stickade tröjor istället för jackor på vintern och gärna en matchade mössa. Överlag tycker jag att stickade barnkläder är mycket finare än vuxenkläder.

Till exempel min gröna kofta blev jag inspirerad till av Lisa i boken ”Vår i Bullerbyn” och min gröna basker av Maja i Majas alfabet. Jag jobbar som förskollärare så jag läser mycket barnböcker. 

En annan sak som inspirerar mig är färger på hus. Nyligen stickade jag vantar med inspiration från min sommarstugas färger. 

Wow vilka UNDERBARA inspirationskällor! Kan du inte berätta om ett dröm-stickprojekt! Vilket garn skulle du använda och vad skulle det bli?

Jag har två! Det ena är en tröja med Vålbergsgarn. Jag besökte Wålstedts ullspinneri i somras men fick bara med mig 1 nystan för resten var tyvärr slut. Nu väntar jag på att dom ska spinna mer i den blåa nyansen jag vill ha!

Det andra är den rödvita dalatröjan i Celia B Dackenbergs bok Kulturkoftor. Det mönstret är hämtat från en målning av Carl Larsson, där ett av barnen har tröjan på sig. Troligtvis är den stickad av Karin Larsson.

Underbara drömprojekt! Jag ser verkligen fram emot att få ta del av dem på instagram! Vad är dina tips till någon som inte stickar, men som skulle vilja börja?

Kan man räta och aviga så kan man följa i princip vilket mönster som helst! Och kan man inte räta och aviga så finns det massa bra videor att lära sig!

Mitt bästa tips för att komma igång är att börja med något som man verkligen verkligen vill ha. 

Skriver under på alla dina tips! Under november kommer vi ha tema ”färgsprakande”. Vad blir du sugen på att skapa när du hör temat?

Jag har nyligen lärt mig sticka hälar så just nu stickar jag gärna sockor. Blir sugen på att sticka ett par sockor med färger från ett fint hus som jag brukar gå förbi! Huset är mintgrönt med mörkgröna knutar och dörrar. 

Tack Erika för att vi fick ställa några frågor till dig om ditt skapande! Så roligt och fint att läsa och framför allt INSPIRERANDE! Om du vill få en massa fin inspiration till temat färgsprakande och en stor dos av vackra stickbilder, klicka dig in till Erika!

Så här går det till:

1.  Sy , brodera, sticka, virka eller skapa något i en annan textil hantverksteknik. Fotografera det du skapat!

2. Blogga, instagramma eller dela ditt alster i facebookgruppen. (Använd hashtagen #sypeppen och månadstaggen) Det går även bra att maila ditt bidrag till: info.sewityourself@gmail.com. Länka till sypeppen i ditt inlägg. När du skickar in ditt bidrag godkänner du att vi återpublicerar din bild i våra bloggar och övriga kanaler – självklart med hänvisning till ditt eget inlägg.

3. Kommentera med en länk (gäller både bidrag från blogg, facebook och instagram) till ditt sypeppsbidrag i insamlingsinlägget för aktuell månad. Den 1:a – 25:e varje månad kan du skicka in ditt bidrag till sypeppen. För mer info om hur du skickar in ditt bidrag hittar du i  detta inlägget.