Det smockade setet

Det smockade setet

17 januari, 2021 5 av Fredrika
Det smockade setet

Mönster: Egenritat
Tyg: Loppisfyndat ulltyg
Svårighetsgrad: ▲▲▲

Det smockade setet


Nu är vi inne på 2020s näst sista alster som jag färdigställde nån gång i november tror jag. Det här är nog en utav alstren 2020 som jag är nöjdast med! Ni fick en liten tjuvkik i senaste avsnittsguiden till Skapligt.

Det smockade setet


Tyget är ett tunnt, mjukt, loppisfyndat ulltyg som är så himla fint och som jag hade en bra bit av. Därför kändes det perfekt att sy ett set av tyget. Det kändes även kul att kunna utnyttja ränderna i smocken. Dels för att få linjerna raka men också för att skapa effekt. Det genom att följa tjocklekarna på linjerna om ni förstår hur jag menar.

Det smockade setet


På ett sätt var det här verkligen ett höftnings-projekt. Jag var väldigt noggrann, tänkte många varv, gjorde om och provade mig fram. Men jag var inte ens i närheten av toille eller liknande. Så det var ren tur att det blev så bra!


Det var knixigt att beräkna hur mycket setet skulle minska på bredden och hur jag skulle fördela det på överdelen, för att det skulle bli rätt med ärm och halshål. Det var också lite drygt att smocka på de ställena eftersom jag vid t ex axlarna inte kunde sy runt. Där fick jag istället sy fram och tillbaks.


Jag glömde också räkna med att tyget även krympte lite på höjden vilket gjorde att kjolen först kändes lite kort. Men då skarvade jag tyget, vilket doldes väldigt fint i smocken och la till en volang nertill. Vilket kändes som att det matchade fint med volangerna upptill.


Jag har inga knappar eller dragkedjor på plaggen utan de går fint att bara dra över huvudet. I kjolen la jag in en bred resår i midjan. Överdelens ärmhål och halsringning kantade jag med snedslå vilket blev väldigt fint och gav samtidigt lite stadga.


Det finns faktiskt inget jag vill ändra på plaggen. Det känns kul att nu testa olika saker att ha under och att kunna bära delarna var för sig också. Och nu är jag så himla sugen på att sy mer smock!