Höststilen – En förkovring i tyger, mönster färger och snitt.

Höststilen – En förkovring i tyger, mönster färger och snitt.

21 augusti, 2022 3 av Fredrika

Reklam för egen verksamhet

Att börja blogga igen var lite som att öppna pandoras ask. Så idag kommer ett till inlägg på tema höststilen! Hur vill vi se ut i höst? Vad har vi på oss? Vad behöver och villhöver vi komplettera garderoben med. Men framför allt, vad är vi sugna på att sy och sticka! Jag kommer nämna våra Alstra-mönster en del och därför har jag reklammärkt inlägget. Det är alltså inget samarbete med mitt och Josefines märke Alstra Studio utan jag pratar om mönstren av hjärtans lust. Så ni vet <3

Inlägget blev snabbt milslångt med nördiga detaljer och djupdykningar, som det lätt blir när man pratar stil. Så känsliga läsare varnas för ett långt inlägg som bara handlar om KLÄDER. Men kanske finns det någon mer därute som längtar efter att läsa om höststilen? Isåfall, Häng med!

Jag jobbar just nu med att fasa ut alla plagg ur garderoben som inte sitter perfekt. Jag vill ha en garderob där allt sitter bra och allt är i sköna material. I projektet ingår även att hitta/göra bra grundmönster som har precis de snitt som jag gillar. Efter att jag och Josefine släppte mönstret på Svira kjol har jag sakta men säkert börja bygga upp en perfekt stash av kjolar som är i precis rätt längd och passform. Och den där känslan av att ha en nästintill komplett och perfekt kjolgarderob har gett mig blodad tand att fortsätta på samma vis med resten av garderoben. Så låt oss köra igång!

T-shirts och toppar

Jag behöver verkligen uppdatera min garderob när det kommer till toppar. Jag vill ha några enfärgade och några randiga. Några med polokrage, några med hög ringning och nån med djupare urringning. Det är så fint med jerseytoppar med krage och sprund också. Sandra är bra stilinspo när det kommer till toppar och minikjolar! Vilket leder oss in på:

Minikjolar

En eller två nya Sviror i höstiga, ulliga tyger är jag också väldigt sugen på. Jag ser rutigt, tweed och murrigt framför mig. Hundtandsmönstrat och kritstrecksrandigt kan också få plats. Färgmässigt ser jag svartvitt, marinblått och vinrött. Det kan både vara en enkel kjol med infodring eller linning utan några andra detaljer men det kan också vara fint med en kjol med en eller två slitsar. Dessutom finns det väl få kjolar som viskar så mycket höst som omlottkjolar med knappar i sidan?

Klänningar

Vi vandrar vidare till klänningarna! Det ska vara urringat, kort och kroppsnära utan ärm, så att du kan ha en topp eller skjorta under. Samma typ av tyger som till kjolarna. Jag har gjort ett bra mönster på den typen av klänning som ni ser här ovan. Men jag ramlade också över Audrey dress av Viki sews som jag blev himla sugen att testa. Till skillnad från mitt mönster har det mönstret skärning i midjan och en mer fyrkantig ringning. Jag är riktigt taggad på att testa det!

Blusar

I våras hade jag som projekt att lära mig sy blusar och göra ett bra grundmönster för det. Då sydde jag två knytblusar och en blus med kragstånd och krås. Nu är jag sugen på att avancera med en klassisk skjortkrage. Jag har en fin rosa blus i min garderob som jag hittat på second hand som jag använt mycket, men som är obehaglig att ha på sig pga att den är i polyester. Hua! Så en ny, rosa skjorta i klassiska snitt och i ett silkigt, svalt material hade varit perfekt. Kanske får den en dold knappslå? Jag ser också framför mig en tunn, prickig blus med ok, veck mitt bak, puffärm upptill och nertill, manchett och rosett. Fint!

Tjocktröjor

Den här hösten är jag sugen på stickade tröjor! Det ska vara tröjor som man kan ha en skjorta under där kragen sticker fram över skjortan. Jag har redan påbörjat en Stripes overload av Spektakelstrik i blått och vinrött men det blir nog även någon mer stickad tröja.

Till sist så har jag en gammal kofta som jag ÄLSKAT som är stickad av en vän. Jag har burit den år ut och år in och nu börjar den bli rejält sliten. Så jag vill helt enkelt sticka en ny sådan. Även den blir vinröd!

Accessoarer

Accessoarer. Nu börjar vi komma in på ett område som kan vara svårare att helt skapa själv. Men jag är iallafall sugen på att göra en till Alstra krage. Jag tycker kragen på bilden i högra hörnet är SÅ fin. Väldigt fint med de matchande manschetterna också. Annars ser jag framför mig små sjalar som kan knytas runt halsen. Sidenband och sammetsband som knyts som en rosett till skjortan. Guldhalsband med berlock att ha till mina Jerseytoppar med sprund. Och så tunna svarta strumpor och vita strumpor med spets i en klumpig svart skinnsko. Mmmm så fint.

Ytterplagg

Nu börjar vi närma oss slutet här. Är det nån som fortfarande hänger kvar? Ytterst har vi så klart en höstig kappa, och jag har hittat en SÅ fin på second hand, som jag ska visa någon dag. Till den vill jag ha en basker i svart skinn som matchar mina skor. Någonting stickat måste vi så klart addera och vad blir då inte bättre än Petite knits nya sjal Sophie scarf. En rosa och en vinröd!

Finplaggen

Festgarderoben skulle absolut behöva sig ett lyft. Den har knappt fått se dagens ljus sedan innan pandemin och har blivit en riktigt, tråkig och klen liten samling. Låt oss fylla på den något! Jag tänker mig en Svart Svira i ett ganska enkelt tyg, alternativt i skinn. Antingen får den nog en slits eller ett matchande svart bälte.

Slutligen behövs det så klart en liten bubblare. Nånting lite extra spexigt. Nått som glittrar och blänker eller med roliga snitt. Jag gillar klänningen i mitten och tror att det skulle vara roligt att konstruera ett mönster efter den. Ser ni att översta delen liksom är som ett ok som sitter ihop med ärmarna? Fin detalj tycker jag!

Sammanfattning


Det var mina höstdrömmar stilmässigt. Som ni märker har jag oändligt av tid och möjligheter i mina drömmar. Precis som sig bör. Allting kommer ju inte gå att göra, men det är en liten drömlista med plagg som jag gärna vill skapa till höstgarderoben. Jag är glad om jag får till 3-4 plagg (skoja bara, jag tror så klart att jag kommer klara hela listan hehe, men jag säger 3-4 så verkar jag mer ödmjuk och realistisk). Vad vill du sy och skapa till din höstgarderob?