Hur du syr en basker

Hur du syr en basker

8 december, 2019 0 av Fredrika

Glad andra advent alla fina läsare! Jag hoppas att du har en mysig och lugn andra advent och att du får spendera den precis som du vill! Kanske med att skapa en julklapp eller två? Idag är det dags att öppna andra adventsluckan och i den befinner det sig en riktig favorit! Jag kommer nämligen visa hur du syr en basker!

Hur du syr en basker:

Att sy en basker är näst intill busenkelt! Det går snabbt, kräver inga avancerade verktyg och dessutom blir den himla fin! Mönstret till baskern ritar du enkelt själv och anpassar efter ditt huvudmått!

Svårighetsgrad: ▲▲

Att tänka på:

Baskern blir fin i ett tovat ulltyg men du kan testa dig fram med olika material. Till kantbandet kan det vara fint med ett band i mocka eller fejkläder. 

Om du väljer ett stumt tyg till baskern kan det vara bra att tänka på att ”dra ut” tyget lite när du syr i kantbandet och om du syr i ett mer töjbart tyg kan du  ”hålla emot” när du syr kantbandet.

Måtten i mönstret är anpassat efter en person som har ca 56 cm i omkrets. Om du ska göra den till en person med större eller mindre huvud anpassar du måtten efter det. 

MÅTTEN I MÖNSTRET ÄR INKLUSIVE SÖMSMÅN

Du behöver:

Yttertyg ( Till exempel ull eller bomull)
Fodertyg
Kantband eller annat band 
Mönsterpapper
Penna
Papperssax
Tygsax
Knappnålar
Tråd
Måttband
Symaskin

Gör så här:

RITA MÖNSTRET.

Mönsterdel 1: Rita en cirkel som är 30 cm i diameter.

Mönsterdel 2: Rita en cirkel som är 30 cm i diameter. Rita en till cirkel 6 cm innanför den yttre cirkeln. Den inre cirkeln ska få en diameter på ca 15 cm. Klipp bort den inre cirkeln.

KLIPP UT ALLA DELAR. Placera ut mönsterdelarna på tyget och klipp ut både yttertyget och innertyget.

SY IHOP DINA DELAR. Sy ihop yttertygsdelarna i den yttre omkretsen räta mot räta. Gör likadant på foderdelarna.

GRADERA. Klipp ner sömsmånen till ca 0.5 cm

PRESSA. Pressa alla delar så de blir runda och fina.

SY KANTBANDET. Nåla fast bandet hela vägen runt. Om du använder ett stumt tyg kan det va bra att ”dra ut” den inre omkretsen lite när du nålar, så baskern inte blir för liten. Om du syr i ett töjbart tyg kan du hålla emot lite. Låt bandet gå omlott i skarven. Här kan det också vara bra att testa baskern. Om den känns liten, klipp ur den inre omkretsen. Om baskern känns stor kan du testa att nåla om bandet och “hålla emot” extra. 

Sy fast bandet hela vägen runt.

Nu är baskern redo att användas! Bon travail!

Tidigare adventsluckor:

Hur du ett par tofflor
Hur du syr en fluga