Hur du syr en basker

Hur du syr en basker

8 december, 2019 0 av Fredrika

I samarbete med Husqvarna Viking

Hur du syr en basker

Glad andra advent alla fina läsare! Jag hoppas att du har en mysig och lugn andra advent och att du får spendera den precis som du vill! Kanske med att skapa en julklapp eller två? Idag är det dags att öppna andra adventsluckan och i den befinner det sig en riktig favorit! Jag kommer nämligen visa hur du syr en basker!

Hur du syr en basker

Hur du syr en basker:

Att sy en basker är faktiskt näst intill busenkelt! Det går inte åt så mycket tid, du behöver inga avancerade grejer eller kunskaper och dessutom blir den himla fin! Mönstret till baskern ritar du enkelt själv och anpassar efter ditt huvudmått!

Svårighetsgrad: ▲▲

Hur du syr en basker

Att tänka på:

Det är faktiskt inte jättemycket du behöver tänka på när du syr en basker, men du kan va lite observant beroende på vilket material du väljer. Om du väljer ett väldigt stumt tyg kan det vara bra att tänka på att ”dra ut” det lite när du syr i kantbandet och om du syr i ett väldigt töjbart tyg kan det vara bra att ”hålla emot” lite när du syr kanbandet.

Måtten i mönstret är anpassat efter en person som ha ca 56 cm i omkrets. Om du ska göra den till en person med strörre eller mindre huvud får du anpassa måtten lite efter det. MÅTTEN I MÖNSTRET ÄR EXKLUSIVE SÖMSMÅN

Hur du syr en basker

Du behöver:

Yttertyg (Ull, bomull eller vad du nu är sugen på)
Fodertyg
Kantband eller annat band
Mönsterpapper
Penna
Papperssax
Tygsax
Nålar
Tråd
Måttband
Symaskin

Gör så här:

Hur du syr en basker

RITA MÖNSTRET.

Mönsterdel 1: Rita en cirkel som är 30 cm i diameter.

Mönsterdel 2: Rita en till cirkel som är 30 cm i diameter. Rita en till cirkel i 6.5 cm innanför den yttre cirkeln. Den inre cirkeln ska få en diameter på ca 17 cm. Klipp ut den inre cirkeln.

KLIPP UT ALLA DELAR. Placera dina två mönsterdelar och klipp ut i både yttertyget och innertyger. Glöm inte att lägga till sömsmån.

SY IHOP DINA DELAR. Sy ihop yttertygsbitarna i den yttersta omkretsen, gör likadant på foderdelarna.

PRESSA. Pressa dina båda delar så de blir runda och fina.

SY PÅ BANDET. Nåla fast bandet hela vägen runt. Om du använder ett stumt tyg kan det va bra att ”dra ut” den inre omkretsen lite medan du syr, så baskern inte blir för liten, om du syr i ett töjbart tyg kan du få hålla emot lite. Sy hela vägen runt (om du använder ett snedslåband kan det vara fint att sy fast det för hand på insidan.

Nu är baskern redo att användas!

Läs mer om adventskalendern:

Vill du veta mer om adventskalendern och hur du deltar och därmed har chans att vinna en overlock från Husqvarna? Klart du vill! Läs mer här!

Tidigare adventsluckor:

Hur du ett par tofflor
Hur du syr en fluga