Om min utbildning – Vad jag gör och är intresserad av

Om min utbildning – Vad jag gör och är intresserad av

19 mars, 2020 4 av Fredrika

Just går jag min sista termin på min kandidat-utbildning och jag kan inte fatta hur fort tiden gått?! Kommer ni ihåg att jag i början på sommaren berättade om min utbildning? Det var ett önskemål från önskeinlägget förra hösten, ni ville veta mer om min utbildning, vad jag gör om dagarna och hur jag ser på framtiden. Så idag kommer alltså del två i serien om min utbildning. Vad gör jag egentligen om dagarna?

För mig har mitt år på Stenebyskolan och mina år hittills på Textil – Kropp – Rum verkligen hjälpt mig att veta vad jag är intresserad av och vad jag vill göra. Det hade jag ingen aning om när jag började! Jag visste att jag var intresserad av att sy och sticka och det var ungefär vad jag visste. Nu vet jag lite mer!

Jag börjar oftast dagen vid min dator, en stor del av utbildningen går ut på att reflektera över vad vi gör och hitta relevanta referenser som vi kan luta oss mot. Så när jag kommer till skolan kokar jag en kopp te och sedan sitter jag och skriver, gör research kring mitt ämne, förbereder för seminaruim och läser texter. Sedan kanske jag gå vidare och jobbar med mer kreativa saker i datorn som att skissa i photoshop eller likande. Efter lunch brukar jag jobba mer praktiskt. Då kanske jag färgar tyg, skissar, trycker eller maskinstickar. Allt beroende på vilket projekt vi är inne i så klart!

I ettan och tvåan är stora delar av utbildningen lärarlett så vissa perioder är det väldigt lite egenarbete vid skissplatsen. Då kan det vara att vi har teori eller VGK (som du kan läsa i första inlägget vad det är) tillsammans med de andra klasserna, seminarium med klassen eller handledningssamtal. Nu i trean har vi väldigt mycket egentid, så skönt och efterlängtat!

De tekniker jag fastnat mest för är tryck, stickning och färgning. Jag älskar att göra provfärgningar och leta efter en färgnyans och sedan se ett stort vitt tygsjok förvandlas till precis den färgen jag var ute efter. Eller att börja en skissprocess där en liten silkestrådrulle förvandlas till mönsterrapporter som växer fram över tyget.

Jag intresserar mig mycket för färg och mönster men också historieberättande. Jag tror att det finns många sätt att berätta en historia på. Det kan handla om att göra en karaktär rättvisa i en scenkostym eller att skapa ett mönster med inspiration från en viktig människa i ditt liv. Kan inte du berätta lite om din utbildning/ arbete. Vad gör du om dagarna?