Hur du syr en kaftan med öppning under ärmen

Hur du syr en kaftan med öppning under ärmen

2 december, 2017 0 av mikael
Bild på Fredrika i kaftan

December är här, och det är även vår julkalender! Precis som förra året har Josefine och jag skapat tutorials på julklappar du enkelt kan skapa själv. Vi har valt att se det som en adventskalender, där vi varje vecka fram till jul kommer publicera varsitt julklappstips på våra bloggar. Antingen kan du bli inspirerad att skapa något du vill ge bort, eller så tar du tillfället i akt att skapa en julklapp till dig själv. Idag visar jag hur du enkelt kan sy en kaftan!

Idag ska jag visa hur du syr en kaftan med öppen ärm! En kaftan är perfekt att ge bort för att den är ganska enkel att sy och den kan med fördel vara lite oversize vilket betyder att du inte måste ha jätte-exakta mått på personen du ska sy den till.

DU BEHÖVER FÖR ATT SY EN KAFTAN:

26112017-IMG_8783Tyg
Sytråd
Sax
Knappnålar
Måttband
Symaskin

GÖR SÅ HÄR:

Klipp ut alla delar

KLIPP UT ALLA DELAR

1. Bakstycke x 1
2. Framstycek x 2
3. Ärm x 2
4. Fåll framdel x 1
5. Midjeband x 1
6. Manchet ärmar x 2

ALLA MÅTT NEDAN ÄR ANGIVNA UTAN SÖMSMÅN.

Vilka mått dina delar ska vara i beror så klart på hur stor personen som ska ha kaftanen är, hur mycket tyg du har tillgång till och hur stor du vill ha din kaftan. Vad som är viktigast att tänka på är att den är så pass stor att du kan ha den omlott över byst och höft där du är som bredast. Jag använde mig av dessa mått:

1. Bakstycke: 46×85 cm (mitt ryggmått axel till axel= 36 cm så jag la till 10 cm)   2. Framstycke: 15 cm upptill 38 cm nertill x 85 cm ( Upptill har jag ett ganska smalt mått för att jag ska få plats för nacke och hals i mitten, nertill ett mått som är tillräckligt brett för att jag ska kunna stänga min kaftan omlott.)

3. Ärm: 30x 80 cm (Min ärm är 30 cm lång ut på armen och 80 cm bred ner mot golvet)

4. Kragband: Kragbandet ska räcka runt framstyckets framdel upp över nacken på bakstycket och sedan ner igen. Denna del är nästan bäst att klippa ut när du sytt ihop fram och bakstycke och kan mäta på den.

5.  Midjeband: 8 x 180 cm (Bandet måste vara så pass lång att du kan knyta den runt midjan och den dubbla bredden som du vill att den ska vara när du sytt ihop bandet.

6. Manschett ärm: Ska räcka runt ärmhålet.

Du behöver även en liten bit tyg till infodringar till hålen under ärmarna.

Klipp ut dina delar och sicksacka om du inte ska sy vändsöm eller overlocka ihop delarna. GLÖM INTE ATT RÄKNA MED SÖMSMÅN!

Sy ihop sidorna
SY AXELSÖM. Sy ihop framstyckenas  axel med bakstycket räta mot räta enligt bild.

SY ÄRMARNA.  Sy fast ärmarna genom att mäta ut halva längden på ärmen och lägga den mot axelsömmen räta mot räta. Om du vill ha en öppen ärm som på min kaftan syr du inte hela vägen ner. Jag ville ha min ärm 10 cm öppen så jag lämnade alltså 10 cm på varje sida om ärmen.

Sy ihop sidorna


SY IHOP SIDORNA. 
Sy ihop sidorna på din kaftan men inte hela vägen upp. Lämna för ärmhål och hål i sidan.

Sy ärmsöm

SY IHOP ÄRMARNA. Sy ihop ärmarna i nederkant räta mot räta.

26112017-IMG_8802

SY INFODRING TILL HÅLEN UNDER ÄRMARNA. Nu ska vi göra en infodring på ärmen. Mät hålen som blir i ärmhålet, det ena i ärmen och det andra i sidan på din kaftan. Alltså fyra infodringar sammanlagt, två till varje ärm. Infodringen i sidan kan inte vara så bred eftersom vinkeln nertill blir så snäv, min infodring där mäter 2 x 20 cm infodringen i ärmen däremot kan du med fördel göra lite bredare där mäter min infodring 7 x 45 cm.
Fålla alla kanter utom den som ska sys ihop med hålen.

26112017-IMG_8804

Sy i infodringen räta mot räta i båda ärmhålen.

26112017-IMG_8808

Pressa isär sömmen och pressa sedan sömsmånen mot infodringen och sy fast sömsmånen mot infodringen. På så vis håller sig infodringarna på plats!

26112017-IMG_8807

Pressa och vik tillbaks dem mot avigsidan

26112017-IMG_8811

Sy en stödstickning i sömmen längst ner för att hålla infodringen på plats.

26112017-IMG_8820

SY MANSCHETTERNA. Sy ihop manchetttyget, vik och pressa in 1 cm på varje sida.

26112017-IMG_8821

Sy fast manchetten runt ärmhålen.

26112017-IMG_8823

26112017-IMG_8826

SY MIDJEBAND.
Pressa in 1 cm runt hela midjebandet. Vik på mitten och sy ihop. Sy fåll

SY KRAGBANDET OCH FÅLLA NEDERKANTEN. Sy fast kragbandet hela vägen runt framstycket, nacken och ner på andra sidan av framstycket. Stryk på samma vis som midjebandet och sy sedan fast hela vägen runt. Nertill gjorde jag en ganska bred fåll på 10 cm och använde samma teknik som i denna guiden.

26112017-IMG_8888

Nu är din kaftan klar! 

26112017-IMG_8832
26112017-IMG_8906

Adventsluckor:
Hur du virkar en nätkasse
Hur du syr en kimono
Hur du syr en grythandske
Hur du syr och broderar ett datorfodral
Hur du stickar en disktrasa
Hur du syr ett penselfodral  

Julkalendern är ett initiativ som drivs av Sew it yourself – din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans.  
Vad är sypeppen?Vad är Sewityourself?
Siy.sewityourself på instagram
Sypeppens facebookgrupp