Sticka din första kofta!
Stickhösten är verkligen igång och ni har gett mig så mycket fina, spännande och kreativa uppslag att jobba med. För några veckor sedan skrev jag en stickskola i snabbformat där jag gick igenom de viktigaste sakerna att kunna och förstå när du sätter igång med din stickning. Jag har även hunnit ha en liten skola om stickor. Väldigt många av er önskade tips på hur du kommer igång med din första koft/tröjstickning och det förstår jag SÅ väl. Att sticka koftor och tröjor är nämligen det roligaste som finns! Så nu är det äntligen dag att sticka din första kofta!
Hur svårt är det egentligen?
Det första jag vill prata om är svårighetsgraden på att sticka en kofta eller tröja. Jag upplever att många tror att det är jättesvårt och att det är ett mastodontprojekt att sticka sin första kofta. Men jag har aldrig riktigt upplevt det själv.
Att sticka en kofta tar lång tid, absolut, men tiden säger ju egentligen inget om hur svårt det är. Bara att det tar längre tid. Det går åt mer garn och är alltså dyrare, och tråkigare så klart om det inte blir bra. Men svårt? Nä. Det är många och nya moment som du inte känner till sedan tidigare. Absolut. Men inte nödvändigtvis svåra moment. Och i en kofta får du ofta upprepa momenten många gånger vilket gör att du verkligen lär dig dem och momenten kommer ofta ett i taget vilket gör att du kan koncentrera dig på ett moment i taget. Men passformen då? Den är väl iallafall svår? Jo där kan jag väl hålla med om att det KAN va lite knixigt ibland. Men om du stickar en kofta på rundstickor kan du prova den ofta och snabbt upptäcka om det inte känns bra.
Så är det svårt att sticka en kofta? Nä, jag tycker inte det. Men vi är ju så klart olika. Mitt första stickprojekt var en kofta som jag kämpade länge med och efter det har jag fortsatt att sticka koftor och fått in vanan för det. Själv tycker jag att sockor är svåra att sticka. Inte nödvändigtvis för att de faktiskt är just svåra utan för att jag tycker det är tråkigt. Med den här lilla introducerande texten hoppas jag att du vågar testa om du är koftperson precis som jag!
Välja mönster!
Att välja ett bra mönster tror jag är den bästa förutsättningen du kan ge dig själv när du stickar din första kofta. Mönstret ska vara tydligt, provstickat och så klart något som faller DIG i smaken. Ett plus är så klart om det är många andra som också stickat koftan, då finns det många som du kan fråga om hjälp! Jag föredrar att sticka koftor och tröjor på rundsticka i ett stycke. Då är det enklare att testa dem under stickningens gång. När du stickar dem runt på rundsticka kan du antingen sticka den uppifrån och ner eller nerifrån och upp. Jag tycker att båda funkar bra!
Många vill börja med ett mönster med stora stickor och tjockt garn men även det kan jag uppleva lite som en myt, att det skulle vara enklare. Jag tycker faktiskt att det är SÅ mycket enklare att få upp tempo och flow i stickningen med ett obehandlat, tunt ullgarn på tunna stickor. Men det kan förstås också vara en smaksak! Du får testa dig fram vad DU föredrar!
Nu tänkte jag tipsa om några designers som jag stickat från och lite koftor och tröjor som de designat som jag tycker är fina. Jag har alltså inte stickat allt från dem, men det jag har stickat tycker jag har varit tydliga beskrivningar. Om du klickar på deras namn kommer du till deras ravelryshop där du kan se alla mönster och köpa dem om du blir sugen!
The Weststrandsisters – Karin och Stina designar SÅ fina koft och tröjmönster. Beskrivningarna är supertydliga och tröjorna har väldigt bra passform. Jag har stickat Solange och Flöjten.
Mina favoriter:
Solange
Flöjten
Svall
Laxå
Hamburgsund
Selaginella
Yves
Sori
Maja Karlsson – Maja Karlsson jobbar för Järbo och har gett ut en drös mönster hos dem som är helt gratis. Hon har även gett ut ett flertal böcker som du kan låna på bibblan eller klicka hem. Jag har stickat hennes sommarkofta som var en knit along hos Järbo förra sommaren. Jag tror att det ska finnas fb-grupper för sommarkoftorna om du vill sticka någon av dem vilket ju kan vara en bra grej när du stickar första koftan. Även Majas mönster är väldigt tydliga och enkla att följa.
Mina favoriter:
Sommarkoftan
Sommarkoftan 2020
Utsocknes
Rosa
Kristin
Greta
Sjömanshustrun
Selma
Gertrud
Helene Arnessen – Helene Arnessen designar SÅ fina koftor och tröjor. De är ganska vintage-inspirerade, mycket puffärmar och skir design. Mönstrena är enkla att följa med roliga konstruktioner och detaljer. På bilden ser du Minerva cardigan och Ginevra tee.
Här är mina favoriter:
Minerva cardigan (Bra nybörjarkofta)
Diagon alley jumper
Forest Berry jacket
Garland jumper
Ginevra tee (Tips om du vill sticka en litet plagg som går fort)
Juniper jacket
Ollivanders turtleneck
Rowena jumper
Sugarplum jumper
Sylphide jacket
Anna Bauer – Anna Bauer är mest känd för sin Hönsestrikk-mönster som hon gett ut två böcker om. Jag har aldrig stickat nån av hennes koftor men däremot en sjal som hon designat och mönstret var tydligt och enkelt att följa.
Mina favoriter:
Majbritt
Kofta i strikkegarn (Ser ut att vara ett perfekt nybörjarprojekt)
Jenny Beckman – Jellyfish jumper av Jenny Beckman var ren NJUTNing att sticka. Tydligt mönster, superfin design och allmänt härlig stickning!
Mina favoriter:
Jellyfish jumper (Bra nybörjar-projekt!)
Pinecone sweater
Pom Pom – Pompom är en UNDERBAR sticktidning med superfina mönster. Mönstrena är tydliga och det finns så mycket fint att välja mellan. Jag har stickat Woodwardia av Lydia Gluck och det var också VERKLIGEN en trevlig upplevelse!
Emilia Jenssen – Jag har faktiskt aldrig stickat något av Emilia Jenssen men jag tycker allt hon gör är SÅ fint! Tips!
Mina favoriter
Palmetto
Caridea sweater
Anakonda sweater
Caridea cardigan
Garn
När det kommer till garn och stickor tycker jag du ska kika in inlägget om att komma igång med sin första stickning och om mina favoritstickor. Där får du en massa bra tips. Men om jag ska dra några nybörjar tips så kommer det här: Ett bra nybörjargarn ska vara lite strävt så att det inte glider omkring, det ska inte vara fluffigt eller ”trådigt” så att det är svårt att fånga upp maskorna. Det ska vara i ull (bomull eller lin tycker jag är lite svårare att sticka i för att det är så stumt) Men framför allt ska de vara ett garn som DU tycker är underbart fint! Det är ändå det viktigaste, att du liksom njuter bara av att titta på det.
Här kommer några förslag på garner som jag gillar att sticka i och tycker är bra nybörjargarner:
Kampes
Rauma
Ullcentrum
Sunday från Sandnes
Dags att börja sticka!
När mönster, garn och stickor är kirrade är det dags att börja sticka! Äntligen! Här kommer några tips att ta med dig
1. Läs igenom mönstret noga från start till slut. Men få inte panik om du tycker att det känns svårt eller om du inte förstår allt. Oftast rätar det ut sig när du väl är framme vid momentet
2. Sticka provlapp! På så vis får du en första försäkring om att garnet och stickorna du valt passar det valda mönstret. (I det här inlägget kan du läsa mer om vad en provlapp är)
3. Om du fastnar: Ta hjälp av youtube! Eller facebook-grupper! Eller mig! Hjälp finns att få!
4. Använd stickmarkörer för att hålla koll på ökningar och minskningar eller start/slut på varv.
5. Håll koll på varv osv. Skriv anteckningar i mobilen eller ha en liten anteckningsbok nära till hands. Du tror att du kommer att komma ihåg. Men det gör du inte. (Been there done that)
6. Sticka raksträckor medan du gör annat, fikar med kompis, kollar på serie, åker buss, väntar på vårdcentralen. Planera in nya moment vid lugna tillfällen: Du, en kopp te, mönstret och stickningen.
7. Prova koftan ofta så du ser att du är på rätt väg!
8. Blocka koftan! Det gör under!
Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst på det här ämnet, men jag tror jag sätter punkt nu. Nu är det din tur! Vad är dina bästa tips på nybörjarmönster, garn eller annat som är fint att ha med sig på äventyret! Har du några frågor eller saknar du något i inlägget? Jag vill GÄRNA höra dina tankar!
Kul med lite olika koftor. Ska ge mig på någon i framtiden! Har ju bara stickat en tröja hittills och håller på med min andra just nu.
En sak som jag funderar på är om det finns något vettigt sätt (som kanske är välkänt tom?) att prova tröjor man gör uppifrån och ner. Jag menar om man har en 100/120 cm lång rundsticka går den ju ändå inte runt kroppen om man ska försöka testa. Jag har satt över alla maskorna till en bit garn när jag har provat. Men det är ju väldigt jobbigt tycker jag och tar lååång tid att sätta över maskorna och sedan sätta tillbaka alla maskor igen. Men kanske är det så man gör? Eller finns det något smartare sätt att prova sina plagg?
Om man har stickor med utbytbara tippar brukar det även finnas en liten mojäng som gör att man kan sätta ihop flera kablar till en längre när man vill prova sin stickning i fullstorlek. Jag har en kabel till mina utbytbarastickor som är 150 cm och den åker i princip bara fram när något skall provas. Annars är den värdelös ? Har man fasta stickor är man nog så illa tvungen att föra över det på en tråd eller en extra rundsticka.
Härligt! Jag tänker att Linnéas tips är det lättaste och smartaste. Jag har även sett folk som knyter i en tråd i det lilla hålet som finns på tippar, och stickar ett varv där tråden får hänga med om du förstår hur jag menar? Då slipper du ju flytta över maskorna för hand. Jag har inte testat själv men tänker att de borde funka fint!
Många fina mönster här! Jag har garn till två av dem hemma faktiskt, en Flöjten till Ralf och en Pinecone sweater till mig själv ?
En av mina favoritkoftor är Sansa av Kamilla Svanlund, den skulle jag nog kunna sticka en till av någon gång. Det är inte direkt någon nybörjarkofta om man är helt nybörjare på stickning. Men kan man sticka spetsmönster är den relativt enkel att sticka.
Jag skulle vilja gissa att Järbo 2tr ull också är ett bra nybörjargarn. Jag har inte stickat i det än men det påminner väldigt mycket om Kampes i strukturen.
Eller hur! Åh vad härligt! Sansa är SÅ fin!
Ja, jag håller med! Har heller inte testat det men köpte hem till ett projekt som inte blev av. Det påminner verkligen om typ Kampes och Rauma. Jag blev ganska beskviken på färgåtergivningen i bilderna dock, flera av färgerna stämde inte alls vilket var synd!
Long time reader, first time writer! 🙂 Ett lite oväntat nybörjartips som iallafall funkade för mig var att steeka! Min första tröja var en islandströja, Riddari, som jag gjorde via Kammebornias KAL (långt efter att den var slut). Så jag fick väldigt snabbt tipset att man lika gärna (nästan) kan göra en kofta, bara lägga till fem maskor och lite mod. På det sättet gjorde jag mina första tre koftor 🙂 I efterhand har jag insett att många tycker det är läskigt att klippa i stickat, men jag tyckte det mesta var svårt och lite läskigt i början så för mig gjorde det ingen skillnad. Tycker att Lettlopi är ett rätt så bra nybörjargarn också, det håller sig på plats medan man stickar och blir så fint efter blockning.
Men åh så fint! <3 och kan bara hålla med! Ibland är det ju nästan bra att börja med det läskiga som att steeka eller att sticka på tunna stickor. Då blir det vardag snabbt! Lettlopi är ett superbra tips! Tack för din kommentar! <3
Jag sysslar mer med att virka för att det blev alltid krångel för mig med fler än en nål, men jag blev verkligen väldigt peppad att börja lära mig sticka. Tack så jätte mycket för alla tips, inspirationer och fina bilder, Fredrika! Angående mönster såg jag att Järbo att lanserat ut ett nytt program som verkar vara även intressant. Men först är jag sugen att skapa något färgsprakande (sypeppen-temat i November).
Jag förstår! Det tar ju ett tag att komma in i det, hitta rätt grepp osv. Järbos nya kollektioner är SÅ fina. Finns massor av fint att hämta där, håller verkligen med! och TACK blir så glad av din fina kommentar och att du känner dig peppad på stickning! <3
Så mycket bra tips! Ska sticka min första tröja som är tänkt att bli en flerfärgad med tre färger och det känns SÅ svårt att välja färg?? Är dels inte jättebra på att matcha kanske hehe, men tycker också att det är svårt att veta hur färgerna ser ut i verkligheten när man beställer från nätet. Hur brukar du göra?
Hej fina Fredrika
Undrar hur tänker man med axelsömen, hur vet man hur lång den ska vara?
Hur tänker man där när man stickar på rundsticka?
Stickar en kofta nu på rundsticka.
Tack på förhand
Annika
Hej Annika!
Menar du mitt på axeln eller själva ärmhålet. Jag tänker att du kan gå på det som funkar för dig och din kropp. Om du har en kofta som du gillar passformen på kan du ju jämföra med den. På min youtubekanal visar jag hur du stickar runt på rundsticka och hur du stickar fram och tillbaka på rundsticka. Hoppas du fick svar på dina frågor! https://www.youtube.com/channel/UCFOz4ur55qi6uKsEPjBrNQQ/videos
Bästa
Fredrika
Super med en genomgång, men jag saknar lite om hur skillnaden är mellan att sticka olika typer av koftor/tröjor, det där med raglan, ok, eller isydda ärmar. Hur ska en tänka när en väljer mönster?
Så inspirerande! Jag blev nyfiken på den mjukt blå koftan med spetsbård i halsen och ärmsluten. Lyckas inte lista ut vilket mönster det är – eller det kanske inte var med?
Hej Marie!
Vad roligt att du gillar inlägget! Den blåa koftan heter Gemma. Jag lägger in en länk till mönstret här:
https://www.ravelry.com/patterns/library/gemma-4
Tack snälla!