Sticka din första kofta!

Sticka din första kofta!

5 november, 2020 10 av Fredrika
Sticka din första kofta!

Stickhösten är verkligen igång och ni har gett mig så mycket fina, spännande och kreativa uppslag att jobba med. För några veckor sedan skrev jag en stickskola i snabbformat där jag gick igenom de viktigaste sakerna att kunna och förstå när du sätter igång med din stickning. Jag har även hunnit ha en liten skola om stickor. Väldigt många av er önskade tips på hur du kommer igång med din första koft/tröjstickning och det förstår jag SÅ väl. Att sticka koftor och tröjor är nämligen det roligaste som finns! Så nu är det äntligen dag att sticka din första kofta!

Sticka din första kofta!

Hur svårt är det egentligen?

Det första jag vill prata om är svårighetsgraden på att sticka en kofta eller tröja. Jag upplever att många tror att det är jättesvårt och att det är ett mastodontprojekt att sticka sin första kofta. Men jag har aldrig riktigt upplevt det själv.

Att sticka en kofta tar lång tid, absolut, men tiden säger ju egentligen inget om hur svårt det är. Bara att det tar längre tid. Det går åt mer garn och är alltså dyrare, och tråkigare så klart om det inte blir bra. Men svårt? Nä. Det är många och nya moment som du inte känner till sedan tidigare. Absolut. Men inte nödvändigtvis svåra moment. Och i en kofta får du ofta upprepa momenten många gånger vilket gör att du verkligen lär dig dem och momenten kommer ofta ett i taget vilket gör att du kan koncentrera dig på ett moment i taget. Men passformen då? Den är väl iallafall svår? Jo där kan jag väl hålla med om att det KAN va lite knixigt ibland. Men om du stickar en kofta på rundstickor kan du prova den ofta och snabbt upptäcka om det inte känns bra.

Sticka din första kofta!

Så är det svårt att sticka en kofta? Nä, jag tycker inte det. Men vi är ju så klart olika. Mitt första stickprojekt var en kofta som jag kämpade länge med och efter det har jag fortsatt att sticka koftor och fått in vanan för det. Själv tycker jag att sockor är svåra att sticka. Inte nödvändigtvis för att de faktiskt är just svåra utan för att jag tycker det är tråkigt. Med den här lilla introducerande texten hoppas jag att du vågar testa om du är koftperson precis som jag!

Sticka din första kofta!

Välja mönster!

Att välja ett bra mönster tror jag är den bästa förutsättningen du kan ge dig själv när du stickar din första kofta. Mönstret ska vara tydligt, provstickat och så klart något som faller DIG i smaken. Ett plus är så klart om det är många andra som också stickat koftan, då finns det många som du kan fråga om hjälp! Jag föredrar att sticka koftor och tröjor på rundsticka i ett stycke. Då är det enklare att testa dem under stickningens gång. När du stickar dem runt på rundsticka kan du antingen sticka den uppifrån och ner eller nerifrån och upp. Jag tycker att båda funkar bra!

Många vill börja med ett mönster med stora stickor och tjockt garn men även det kan jag uppleva lite som en myt, att det skulle vara enklare. Jag tycker faktiskt att det är SÅ mycket enklare att få upp tempo och flow i stickningen med ett obehandlat, tunt ullgarn på tunna stickor. Men det kan förstås också vara en smaksak! Du får testa dig fram vad DU föredrar!

Sticka din första kofta!

Nu tänkte jag tipsa om några designers som jag stickat från och lite koftor och tröjor som de designat som jag tycker är fina. Jag har alltså inte stickat allt från dem, men det jag har stickat tycker jag har varit tydliga beskrivningar. Om du klickar på deras namn kommer du till deras ravelryshop där du kan se alla mönster och köpa dem om du blir sugen!

Sticka din första kofta!

The Weststrandsisters – Karin och Stina designar SÅ fina koft och tröjmönster. Beskrivningarna är supertydliga och tröjorna har väldigt bra passform. Jag har stickat Solange och Flöjten.

Mina favoriter:
Solange
Flöjten
Svall
Laxå
Hamburgsund
Selaginella
Yves
Sori

Maja Karlsson – Maja Karlsson jobbar för Järbo och har gett ut en drös mönster hos dem som är helt gratis. Hon har även gett ut ett flertal böcker som du kan låna på bibblan eller klicka hem. Jag har stickat hennes sommarkofta som var en knit along hos Järbo förra sommaren. Jag tror att det ska finnas fb-grupper för sommarkoftorna om du vill sticka någon av dem vilket ju kan vara en bra grej när du stickar första koftan. Även Majas mönster är väldigt tydliga och enkla att följa.

Mina favoriter:
Sommarkoftan
Sommarkoftan 2020
Utsocknes
Rosa
Kristin
Greta
Sjömanshustrun
Selma
Gertrud

Helene Arnessen – Helene Arnessen designar SÅ fina koftor och tröjor. De är ganska vintage-inspirerade, mycket puffärmar och skir design. Mönstrena är enkla att följa med roliga konstruktioner och detaljer. På bilden ser du Minerva cardigan och Ginevra tee.

Här är mina favoriter:
Minerva cardigan (Bra nybörjarkofta)
Diagon alley jumper
Forest Berry jacket
Garland jumper
Ginevra tee (Tips om du vill sticka en litet plagg som går fort)
Juniper jacket
Ollivanders turtleneck
Rowena jumper
Sugarplum jumper
Sylphide jacket

Anna Bauer – Anna Bauer är mest känd för sin Hönsestrikk-mönster som hon gett ut två böcker om. Jag har aldrig stickat nån av hennes koftor men däremot en sjal som hon designat och mönstret var tydligt och enkelt att följa.

Mina favoriter:
Majbritt
Kofta i strikkegarn (Ser ut att vara ett perfekt nybörjarprojekt)

Jenny Beckman – Jellyfish jumper av Jenny Beckman var ren NJUTNing att sticka. Tydligt mönster, superfin design och allmänt härlig stickning!
Mina favoriter:
Jellyfish jumper (Bra nybörjar-projekt!)
Pinecone sweater

Pom Pom – Pompom är en UNDERBAR sticktidning med superfina mönster. Mönstrena är tydliga och det finns så mycket fint att välja mellan. Jag har stickat Woodwardia av Lydia Gluck och det var också VERKLIGEN en trevlig upplevelse!

Emilia Jenssen – Jag har faktiskt aldrig stickat något av Emilia Jenssen men jag tycker allt hon gör är SÅ fint! Tips!


Mina favoriter
Palmetto
Caridea sweater
Anakonda sweater
Caridea cardigan

Garn

När det kommer till garn och stickor tycker jag du ska kika in inlägget om att komma igång med sin första stickning och om mina favoritstickor. Där får du en massa bra tips. Men om jag ska dra några nybörjar tips så kommer det här: Ett bra nybörjargarn ska vara lite strävt så att det inte glider omkring, det ska inte vara fluffigt eller ”trådigt” så att det är svårt att fånga upp maskorna. Det ska vara i ull (bomull eller lin tycker jag är lite svårare att sticka i för att det är så stumt) Men framför allt ska de vara ett garn som DU tycker är underbart fint! Det är ändå det viktigaste, att du liksom njuter bara av att titta på det.

Här kommer några förslag på garner som jag gillar att sticka i och tycker är bra nybörjargarner:
Kampes
Rauma
Ullcentrum
Sunday från Sandnes

Dags att börja sticka!

När mönster, garn och stickor är kirrade är det dags att börja sticka! Äntligen! Här kommer några tips att ta med dig

1. Läs igenom mönstret noga från start till slut. Men få inte panik om du tycker att det känns svårt eller om du inte förstår allt. Oftast rätar det ut sig när du väl är framme vid momentet

2. Sticka provlapp! På så vis får du en första försäkring om att garnet och stickorna du valt passar det valda mönstret. (I det här inlägget kan du läsa mer om vad en provlapp är)

3. Om du fastnar: Ta hjälp av youtube! Eller facebook-grupper! Eller mig! Hjälp finns att få!

4. Använd stickmarkörer för att hålla koll på ökningar och minskningar eller start/slut på varv.

5. Håll koll på varv osv. Skriv anteckningar i mobilen eller ha en liten anteckningsbok nära till hands. Du tror att du kommer att komma ihåg. Men det gör du inte. (Been there done that)

6. Sticka raksträckor medan du gör annat, fikar med kompis, kollar på serie, åker buss, väntar på vårdcentralen. Planera in nya moment vid lugna tillfällen: Du, en kopp te, mönstret och stickningen.

7. Prova koftan ofta så du ser att du är på rätt väg!

8. Blocka koftan! Det gör under!

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst på det här ämnet, men jag tror jag sätter punkt nu. Nu är det din tur! Vad är dina bästa tips på nybörjarmönster, garn eller annat som är fint att ha med sig på äventyret! Har du några frågor eller saknar du något i inlägget? Jag vill GÄRNA höra dina tankar!

Pst… Du vet väl att jag har en Stickskola på Youtube med en massa bra videos! Kika gärna in där