Sew along med Fredrika och Josefine: Skjortblus

Sew along med Fredrika och Josefine: Skjortblus

31 oktober, 2016 0 av mikael

Äntligen måndag hör ni! Glädjen över just denna höstiga oktobermåndag kommer sig av att jag och Josefine äntligen kan avslöja våran överraskning till er, idag startar nämligen höstens sew along! Tjohoo! Några av er kanske kommer ihåg förra hösten när vi sydde varsin veckad kjol? Eftersom vi tyckte det var så kul vill vi så klart göra det igen och hoppas att ni är lika peppade som vi är! Med oss på detta kommer även våra inspirationsbloggare vara, nämligen,   Sara, Ellen och Sandra som kommer sy varsin blus!

Den här gången har vi lagt upp sew alongen på ett lite annat sätt än förra gången. Vi har båda utgått från samma grundmönster, men gjort förändringar så att de blusar vi syr blir två helt olika. Detta gör vi för att visa hur mycket du kan påverka och förändra ett grundmönster, men också för att visa er många olika sömnadsmoment. Utifrån de instruktioner vi publicerar kan ni som deltagare i sew alongen sy helt unika blusar. Vi har alltså inga krav på att ni ska sy likadana blusar som oss och ni behöver såklart inte följa våra guider om ni vill göra på något annat sätt. Vi vill försöka sprida skaparglädjen och väcka liv i sömnadsinspirationen under de här lite extra gråa och tunga höstveckorna!
Nytt för i år är även att vi gör sew alongen i samarbete med Tygverket! Det tycker vi känns extra roligt eftersom de i sin web-butik har supermycket fina tyger som verkligen är härliga att sy i. Vi har dessutom ordnat så att ni får 10 % rabatt på deras hemsida om ni anger koden: fredrikaochjosefine under tiden som sew alongen pågår, bra va?
Såhär kommer det gå till: Varje måndag kommer jag och Josefine lägga ut varsitt inlägg om hur vi går till väga, från mönsterkonstruktion till sista stygnet. Det hela kommer avslutas med ett samlingsinlägg, där vi såklart hoppas att era blusar kommer vara med. Vi kommer lägga ut instruktioner på två helt olika blusar med olika detaljer, oavsett vilken typ av blus man vill sy får man såklart vara med. Du måste alltså inte följa våra instruktioner om du inte vill. Under tiden får ni gärna blogga om era blusar, lägga ut bilder under hashtaggen #sewalongblus, eller visa era framsteg i Sypeppsgruppen på facebook. Dessutom får ni gärna följa oss på instagram, där vårt gemensamma konto heter FredrikaochJosefine. Bilder och länkar till era färdiga blusar mejlar ni till någon av oss: withheartshapedbruises.blogg@gmail.com eller fredrikapavinden@gmail.com

Inläggen kommer publiceras i följande ordning:
1. Planering och material
2. Mönsterförändringar

3. Knäppkant, insnitt, ihopsättning av framstycke, bakstycke.
4. Krage
5. Ärmar och manschetter
6. Insamling
Josefine kommer sy en klassisk skjorta med knäppkant fram, 70-talskrage med kragstånd, ok, manschetter och ärmsprund.

28102016-IMG_1902 28102016-IMG_1840 28102016-IMG_1874

Jag kommer sy en romantisk blus med liggande krage, rosett i halsen, knäppkant bak, och ärmsprund.
Sew alongen kommer pågå fram till den 19:e december, då jag och Josefine kommer visa upp våra färdiga blusar. Därefter kan ni skicka in bilder på era blusar fram till den sista januari. På måndag om en vecka publicerar vi första instruktionerna och om du vill vara med kan det vara en bra idé att redan nu börja tänka på vilken typ av blus du vill sy, och såklart spana in tyger. Vi tycker det ska bli jättekul, hoppas ni är med oss!